‘’Godine u HELB-u najljepši su period mog poslovnog života’’

Dina Horvat u HELB se zapošljava prije tri godine, kao stručna suradnica u kontrolingu, u odjelu financija. Njen mladenački duh, spremnost na nove izazove i ustrajnost donijeli su dodatno osvježenje u odjel financija, a njena komunikativnost, društvenost, pozitivnost i smisao za humor, veselje na svaku jutarnju kavu. U HELB-u je pronašla savršen spoj svoje dvije velike ljubavi: financija i psihologije.

Što obuhvaća tvoj posao u HELB-u i kako izgleda tvoj prosječan dan?

Moj posao obuhvaća upravljanje platnim prometom, komunikaciju s financijskim institucijama, komunikaciju s kupcima i dobavljačima, obradu ulaznih i izlaznih računa, praćenje naplate potraživanja. Inače, digitalizacija je donijela svoje, pa smo se prebacili i na slanje e-računa. To je velika prednost u našem poslu, jer je proces slanja računa i naplate puno brži i točno se zna kad je kupac primio račun.  U svakodnevnoj sam komunikaciji s kolegama vezano za projekte, najviše s odjelom prodaje oko narudžbi i ugovora, te s voditeljima projekata oko izlaznih računa, jer u financijama završava proces realizacije nekog projekta. Osim financijskih aktivnosti, radim kao financijska podrška na EU projektima.

Na samom početku radnog dana, provjeravam priljev i odljev na transakcijskim računima. To mi je prioritet. Zatim na red dolaze izlazni računi, na vrhu su liste prioriteta jer donose prihod firmi. Prekontroliram sve elemente prije samog slanja računa, a potom se bavim tekućim stvarima. S obzirom na to da je cijeli naš odjel u istom uredu, svakodnevno komuniciramo i super funkcioniramo kao tim. 

Koliko si dugo u HELB-u i jesi li odmah radila u financijama?

U HELB-u sam tri godine i odmah sam počela raditi u odjelu financija. Iako sam prije radila i druge poslove, nakon završenog smjera financija na Visokoj poslovnoj školi, ovo mi je prvi posao u toj struci i izrazito me veseli.

Koje su ti omiljene stvari u HELB-u?

Sviđa mi se obiteljska atmosfera i prijateljsko okruženje. Što mi dan počinje kao i doma, zajedno popijemo prvu kavu i počinjemo raditi. Volim ovaj posao jer se svakodnevno susrećem s novim izazovima. Za nekog su financije hrpa papira, a za mene su veliki izazov, jer je svaki projekt priča za sebe. To me pokreće i iskreno mogu reći, da su protekle tri godine najljepši period u mom poslovnom životu. U HELB-u vidim mogućnosti stjecanja novih znanja, osobnog razvoja te stručnih edukacija. Za svaku od aktivnosti unutar financija koje sam radila, imala sam priliku za stručnu edukaciju i mogućnost da spojim teoriju i praksu. Moje iskustvo pokazuje da su međuljudski odnosi bitan faktor. Tu se još nisam susrela s nekim tko mi nije htio pomoći, naprotiv. Svi su uvijek otvoreni za suradnju, a to mi je jako bitno. Također, puno mi je pomoglo i to što sam imala odlične mentore koji su me uveli u posao. Od njih sam puno naučila, ne samo o poslu već i o poslovnoj komunikaciji, pokušavam prepreke i izazove sagledati iz više kuteva i pronaći najbolje rješenje.

A slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme bavim se brzim hodanjem. To mi je jako važno, jer većinu vremena na poslu sjedim, a jako mi je bitno da se što više krećem. Jako volim prirodu, zelenilo, vodu, to me opušta i smiruje. Također volim psihologiju, oduvijek me zanimala, a nedavno sam pronašla vremena i za edukaciju i usavršavanje na tom području. Kad sam počela proučavati tu tematiku, rani i osobni razvoj, stvaranje obrazaca ponašanja, sve me to jako zaintrigiralo. Učenje o granicama, vlastitim i tuđim, jako mi pomaže u poslu i odnosu s ljudima. Još samo da naučim kako i svom djetetu postaviti granice, gdje bi mi bio kraj 😊.

23 ožujka, 2021

Najnovije vijesti

Grana energetike s puno prostora za specijalizaciju i usavršavanje

Nenad Vraneš u HELB je došao prije tri godine i odmah krenuo u razvijanje novog odjela. Na prvu jako ozbiljan, pomalo strog, ali iza tog se krije veliko iskustvo, znanje, pedantnost i velika želja da s kolegama obavlja odličan i hvale vrijedan posao. Vrana je vrhunski majstor o čijem se poslu i uspjehu priča i van HELB-a. Kolege za njega kažu da je pošten i korektan poslovođa, stoji iza svog rada i kolega te je uvijek voljan pokazati i podučavati mlade kolege, kako bi krajnji proizvod bio što kvalitetniji.  Više

Sunce je temelj budućnosti energetike u Hrvatskoj

HELB na konferenciji Dani sunca

Na najsunčanijem hrvatskom otoku, Hvaru, održana je konferencija ”Dani sunca” posvećena korištenju sunčeve energije, u organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatske i Pokreta Otoka. Konferencija je okupila ključne dionike energetske tranzicije u Hrvatskoj te kroz zajedničku raspravu pokušala pronaći mogućnost učinkovitog korištenja sunčeve energije i snažnijeg razvoja projekata. Više

”HELB je pun prekrasnih ljudi koji su uvijek spremni pomoći”

Siniša Boltižar u HELB se zapošljava kao skladištar, a potom kao dostavljač prije punih 17 godina. Kako većinu radnih dana provodi u kombiju, mjesecima smo ga lovili da sjednemo na pola sata i da nam ispriča svoju priču. A jednom kad smo počeli, teško je bilo stati. Trebalo je 17 godina iskustva, emocija, događaja, priča i sjećanja ispričati ukratko. Simke je bez sumnje dobri duh HELB-a i bez njega to nikako ne bi bilo isto mjesto. Više