Grana energetike s puno prostora za specijalizaciju i usavršavanje

Nenad Vraneš u HELB je došao prije tri godine i odmah krenuo u razvijanje novog odjela. Na prvu jako ozbiljan, pomalo strog, ali iza tog se krije veliko iskustvo, znanje, pedantnost i velika želja da s kolegama obavlja odličan i hvale vrijedan posao. Vrana je vrhunski majstor o čijem se poslu i uspjehu priča i van HELB-a. Kolege za njega kažu da je pošten i korektan poslovođa, stoji iza svog rada i kolega te je uvijek voljan pokazati i podučavati mlade kolege, kako bi krajnji proizvod bio što kvalitetniji. 

Vesele se što upravo uz njega postaju bolji i kvalitetniji majstori, te da im je ovo najbolji period u životu. Oni koji s njim provode vrijeme van posla, kažu da je izrazito društven, jako dobar, pošten i prije svega obiteljski čovjek.

Što obuhvaća tvoj posao u HELB-u i kako izgleda tvoj prosječan dan?

Poslovođa sam bravarske radione i moglo bi se reći da je moj posao podijeljen u dvije osnovne kategorije: posao u radioni i onaj na terenu. U prosjeku smo više vremena u radioni, ali znalo se desiti  da smo jedan duži period bili na različitim terenima. Trenutno je aktivno servisiranje opreme koja je dugo bila na terenu pa se sad vratila u firmu, završavamo neke projekte interno, a gotovo cijeli prošli tjedan smo bili na terenu: Poreč, Hum na Sutli, Senj i Brinje. Pripremali smo željezne konstrukcije prema nacrtima. Sav željezni dio na nekom projektu radimo samostalno. Proizvedemo, doradimo, isprobamo, demontiramo, isporučujemo i onda to naši dečki montiraju na terenu. Nekada se zna dogoditi da nešto treba doraditi na licu mjesta, onda mi iz bravarije odlazimo na takve terene. Moj posao obuhvaća i komunikaciju s voditeljima projekata, s poslovođama na gradilištu, s našom proizvodnjom, s bravarskom radionom, te usklađivanje svih elemenata i poslova. Kod nas u odjelu je dogovaranje s dečkima tko će što raditi, koji su rokovi isporuke, te kako to u konačnici treba izgledati da zadovoljimo naše kriterije i kriterije onih na terenu. Da to bude estetski lijepo, funkcionalno i da ako nešto nije uredu, da to popravimo i poboljšamo kvalitetu proizvoda. Bavim se organizacijom posla i ljudi, od dogovaranja potrošnje materijala, načina rezanja, osobnih zaduženja, opisa posla svakog u odjelu, rokova i sl.

Svaki dan je drugačiji i planovi se mijenjaju konstantno 😊. Najčešće isplaniramo da radimo to i to, no često se dogodi da dođe voditelj projekta i kaže: ,,Dečki, imamo nešto hitno, treba ovo prepraviti, doraditi i mora biti gotovo do sutra!”, I onda se mi uhvatimo toga. Potpuno isplaniran radni dan, u kojem obavimo sve što smo zacrtali po rasporedu, je jedan od deset. Najčešće upadne nešto što je hitno i na vrhu liste prioriteta. Tako je slično i s odlaskom na teren, četvorica nas je i, za sad, uspijevamo sve pokrivati.

Koliko si dugo u HELB-u i jesi li odmah radio u bravariji?

Tu sam gotovo tri godine. Prije nego sam došao, niti to radno mjesto, niti odjel u HELB-u nisu postojali. Postojala je želja da se ta vrsta posla obavlja interno, otvorila se mogućnost i tad sam došao na mjesto poslovođe bravarske radione. Potom su se ostali dečki priključili. Prvo smo imali mali prostor, pa dio posla radili vani, ali sad imamo svoj posebno uređen prostor za rad.

Koje su HELB-ove prednosti i gdje vidiš prostor za napredak?

Za mene osobno, prednost je to što se firma bavi potpuno novim stvarima i različitim od onog što sam radio prije. Novi su izazovi, poslovi, smjer i organizacija. Prije ovog posla, bio sam 15 godina u naftnoj industriji i vidio sam samo to, mislio sam da nitko drugi ništa drugačije ne radi. Ovo je sasvim drugačija grana energetike, ima više prostora za usmjerenje, specijalizaciju i usavršavanje. Vidiš nešto novo, drugačije, o čemu nisi prije ni razmišljao, vjetroparkovi, solarne elektrane itd. Jako puno je mladih ljudi u HELB-u što smatram velikom prednošću. Otvoreniji su, fleksibilniji u razmišljanjima, željni novih znanja i iskustava, i odmah je to drugačija atmosftera za rad. A i super mi je što ne moram dugo putovati na posao 😊.

Prostora za napredak uvijek ima, a kako to ostvariti?! Edukacija, edukacija i samo edukacija. Ništa bez toga, u bilo kojem području. Tako ćemo sve dići na viši nivo, poboljšati kvalitetu, postići veću konkurentnost i ići naprijed. Imamo odlične ljude i kapaciteta, sve bi moglo biti lakše, brže i bolje. Sretan sam kad naučim nešto novo jer onda i stvaram nešto bolje, a još sam sretniji kad to prenesem kolegama i vidim da oni postaju uspješniji i zadovoljni s onim što rade. Svi bi trebali težiti tome i tako ćemo ostvariti napredak. Volio bih poboljšati komunikaciju među ljudima, a samim time ostvariti i veću povezanost. Puno nas je i najčešće se družimo i pričamo s kolegama s kojima surađujemo na dnevnoj bazi, nije lako uspostaviti kontakt s nekim iz drugih odjela. Zato je team building super, ali trebao bi biti češće, u manjim grupama 😊.

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Doma imam četiri cure i trudim se sve slobodno vrijeme provoditi s njima. Druženja, neki sport, bicikl, igra s našim psima i slično. Također volim izrađivati umjetnine od željeza, za uređenje interijera.  Djeca rastu i vrijeme brzo prođe, tako da se trudim to maksimalno iskoristiti. Mada je nekad teško uskladiti želje i mogućnosti.

20 listopada, 2021

Najnovije vijesti

134 poduzeća u borbi za 5 tisuća studenata

  1. Job Fair na novoj lokaciji

Održan je 15. sajam poslova Job Fair, po prvi put u sportskoj dvorani Martinovka. Dvodnevni event posjetilo je više od pet tisuća posjetitelja, dok je 134 poduzeća, među kojima je i HELB, predstavilo svoje poslovanje studentima i budućim zaposlenicima. Više

Najbolji poznavatelji Zaštite na radu

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

Drugu godinu za redom, HELB je obilježio Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu nagrađivanjem zaposlenika koji svojim radom i ponašanjem promiču rad na siguran način, sprečavaju nezgode i time postaju uzor svima ostalima. Nagradni natječaj trajao je od 6. do 20. travnja, a zaposlenici su se natjecali u pet kategorija. Više

Što čeka učenike elektrotehnike nakon školovanja?

Profesor elektrostrojarske obrtničke škole na praksi u HELB-u

HELB se priključio hvale vrijednom projektu ”Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike” koje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Advantage Austria, HOK, HGK, Njemačko – hrvatska industrijska i trgovinska komora, Švicarsko veleposlanstvo u RH, Švicarsko – hrvatska gospodarska udruga, te Zaklada Znanje na djelu. Glavni cilj inicijative je da nastavnici strukovnih škola kroz praksu, koja traje 1-4 dana, upoznaju ”stvarni” život u poduzećima koji očekuje njihove učenike po završetku školovanja, te koje su kompetencije tražene na pojedinom radnom mjestu, poduzeću ili sektoru. Više