Napredni data centri za moderno doba

Naziv projekta: STC Saudijska Arabija

Investitor: Vertiv Croatia

Glavni izvođač radova: HELB d.o.o.

Godina izvedbe: 2018.

Lokacija: Zabok, Mokrice

U sklopu partnerstva s tvrtkom Vertiv, HELB je potvrdio svoju stručnost i na globalnom tržištu data centara. Vertiv je globalni integrator data centara koji zapošljava 20.000 ljudi. Ta kompanija dizajnira, gradi i servisira ključnu infrastrukturu koja omogućuje vitalne aplikacije za data centre, komunikacijske mreže te komercijalne i industrijske objekte.

Kompleksni radovi na kontejneru

HELB-ov zadatak za Vertiv obuhvaćao je elektromontažne radove u sklopu data centar kontejnera za kupca u Saudijskoj Arabiji. Naime, nakon što je HELB uspješno realizirao dva takva projekta, uslijedio je i treći koji je obuhvaćao radove unutar 16 EdgeConneX kontejnera. Kad je pristigla dokumentacija od kupca, izrađen je prototip kontejnera prema kojemu su izrađivani svi ostali. HELB-ov opseg posla uključivao je montiranje elektro-opreme u kontejneru, spajanje kabela, montažu kabelskih polica, polaganje kabela, konstrukcijski dio ormara te strojarski dio – sastavljanje predgotovljenih ormara.

Kratki rokovi kao izazov uspjehu

Izazov su bili kratki rokovi tijekom montaže budući da je što je brže moguće trebalo izvršiti montažu kontejnera te posložiti instalacije. Međutim, sve prepreke uspješno su riješene u iznimno kratkom roku, a izrazito zahtjevni poslovi izvršeni su bez pogrešaka i prema zahtjevu kupca. Djelatnici su razvili poseban način komunikacije s vanjskim projektantom putem posebnog softverskog programa BIM 360 koji pohranjivanjem podataka na server omogućuje brzu vidljivost dokumenata svim uključenim kooperantima, što je također ubrzalo radove. Projekt je trajao pet mjeseci, a na terenu je bilo angažirano 15-ak djelatnika, nakon kojih su inženjeri provjeravali funkcionalnost.

Elektromontažni radovi u ovom su slučaju bili specifični jer su se radili u zatvorenom prostoru kontejnera. HELB je među prvim tvrtkama na našem tržištu koje su sposobne izvršiti kompletne radove u kontejnerima za data centre.

Marko Škara, direktor, Solutions Plant, Global Solutions, Vertiv CO.

“Izrazito temeljit, stručan i precizan pristup u segmentu pružanja kompletnih elektromontažnih radova u sklopu data centar kontejnera.
Individualnim pristupom i fleksibilnošću tim se u potpunosti prilagodio specifičnostima našega projekta, pri čemu se posebno ističe brzina realizacije radova.
Kvalitetom usluge u potpunosti su ispunjeni visoki zahtjevi za kvalitetom poslovanja naše tvrtke.”

kolovoz 26, 2019

Najnovije studije

Vizija zelenog planeta i izvrsnog inženjeringa

Walney Extension, gigantski projekt danskog Ørsteda, najveća je vjetroelektrana na svijetu ukupnog kapaciteta 660 MW. Vjetropark obuhvaća 90 turbina Siemensa i Vestasa instalirane snage 7 MW i 8 MW s visinom od 190 i 222 metra koje su postavljene na području od 145 km2 u Irskome moru. Više

U ekstremnim uvjetima radovi završeni prije roka

Iz HELB-ove dugogodišnje suradnje s Croscom izdvaja se projekt vinterizacije bušećeg postrojenja E401 u okolici grada Harkiva u Ukrajini. Ekstremni uvjeti rada, niske temperature, vjetar i oborine bili su otežavajuća okolnost, ali sve su prepreke svladane i radovi zaključeni prije roka, a djelatnici su pokazali osobitu stručnost i sposobnost brze prilagodbe. Više

Izazovan projekt s kineskim gigantom

HELB je u travnju 2018. godine počeo raditi na projektu na novom terminalu za rasute terete u Luci Ploče. Razmjenom znanja, iskustava i ideja djelatnika HELB-a s projektantima i projektnim inženjerima Ivicom Consultinga i Iskraemeca uspješno su savladani brojni izazovi u procesu izvođenja radova.

Više