Napredni data centri za moderno doba

Naziv projekta: STC Saudijska Arabija

Investitor: Vertiv Croatia

Glavni izvođač radova: HELB d.o.o.

Godina izvedbe: 2018.

Lokacija: Zabok, Mokrice

U sklopu partnerstva s tvrtkom Vertiv, HELB je potvrdio svoju stručnost i na globalnom tržištu data centara. Vertiv je globalni integrator data centara koji zapošljava 20.000 ljudi. Ta kompanija dizajnira, gradi i servisira ključnu infrastrukturu koja omogućuje vitalne aplikacije za data centre, komunikacijske mreže te komercijalne i industrijske objekte.

Kompleksni radovi na kontejneru

HELB-ov zadatak za Vertiv obuhvaćao je elektromontažne radove u sklopu data centar kontejnera za kupca u Saudijskoj Arabiji. Naime, nakon što je HELB uspješno realizirao dva takva projekta, uslijedio je i treći koji je obuhvaćao radove unutar 16 EdgeConneX kontejnera. Kad je pristigla dokumentacija od kupca, izrađen je prototip kontejnera prema kojemu su izrađivani svi ostali. HELB-ov opseg posla uključivao je montiranje elektro-opreme u kontejneru, spajanje kabela, montažu kabelskih polica, polaganje kabela, konstrukcijski dio ormara te strojarski dio – sastavljanje predgotovljenih ormara.

Kratki rokovi kao izazov uspjehu

Izazov su bili kratki rokovi tijekom montaže budući da je što je brže moguće trebalo izvršiti montažu kontejnera te posložiti instalacije. Međutim, sve prepreke uspješno su riješene u iznimno kratkom roku, a izrazito zahtjevni poslovi izvršeni su bez pogrešaka i prema zahtjevu kupca. Djelatnici su razvili poseban način komunikacije s vanjskim projektantom putem posebnog softverskog programa BIM 360 koji pohranjivanjem podataka na server omogućuje brzu vidljivost dokumenata svim uključenim kooperantima, što je također ubrzalo radove. Projekt je trajao pet mjeseci, a na terenu je bilo angažirano 15-ak djelatnika, nakon kojih su inženjeri provjeravali funkcionalnost.

Elektromontažni radovi u ovom su slučaju bili specifični jer su se radili u zatvorenom prostoru kontejnera. HELB je među prvim tvrtkama na našem tržištu koje su sposobne izvršiti kompletne radove u kontejnerima za data centre.

Marko Škara, direktor, Solutions Plant, Global Solutions, Vertiv CO.

“Izrazito temeljit, stručan i precizan pristup u segmentu pružanja kompletnih elektromontažnih radova u sklopu data centar kontejnera.
Individualnim pristupom i fleksibilnošću tim se u potpunosti prilagodio specifičnostima našega projekta, pri čemu se posebno ističe brzina realizacije radova.
Kvalitetom usluge u potpunosti su ispunjeni visoki zahtjevi za kvalitetom poslovanja naše tvrtke.”

26 kolovoza, 2019

Najnovije studije

POVEZNICA KVALITETNE USLUGE I ENERGETSKE UŠTEDE

Na nedavno završenom projektu, HELB se još jednom pokazao kao jedna od vodećih kompanija u području energetske učinkovitosti – ovaj puta u energetskom pregledu velikog poduzeća. Za podružnicu renomirane švedske Pervanovo grupe, Bjelin Otok d.o.o., HELB-ovi stručnjaci su pomno analizirali energetsku situaciju i dali preporuke za energetske uštede. Više

POUZDAN PARTNER OD EUROPE I AFRIKE DO AMERIKA I AZIJE

Djelatnost tvornica energetskih transformatora uključuje prodaju, razvoj, projektiranje, proizvodnju, ispitivanje i servisiranje energetskih transformatora. Očekivanja kupaca iz te branše nalažu proizvode konzistentno visoke kvalitete, a što treba garantirati ekonomičan, pouzdan i dugotrajan radni vijek. U tom osiguranju zadovoljstva krajnjeg kupca i HELB je sudjelovao u važnoj fazi cjelokupnog procesa, a to je montaža samog energetskog transformatora na terenu. Tako je HELB već gotovo 15 godina, pouzdan partner za montažu energetskih transformatora, ali je također i proizvođač upravljačkih ormara za iste. Više

Vizija zelenog planeta i izvrsnog inženjeringa

Walney Extension, gigantski projekt danskog Ørsteda, najveća je vjetroelektrana na svijetu ukupnog kapaciteta 660 MW. Vjetropark obuhvaća 90 turbina Siemensa i Vestasa instalirane snage 7 MW i 8 MW s visinom od 190 i 222 metra koje su postavljene na području od 145 km2 u Irskome moru. Više