Uz vrhunske mentore imaš priliku izrasti u prvoklasnog ispitivača

Karlo Lazarin u HELB je došao kao student, a ljubav prema poslu ispitivača i odličan odnos s kolegama tu ga drže više od tri godine.  Za njega bismo mogli reći da je svoju ljubav prema prirodi i svježem zraku dobro uklopio i u privatni i poslovni život. Većinu svojih poslovnih dana provodi na terenu po cijeloj Hrvatskoj dok u slobodno vrijeme uživa u vožnjama motorom i quadom po stazama i šumskim putevima. Stoga smo imali pravu sreću uloviti ga na pola sata da s nama podijeli svoju priču i iskustva. Iza visoke i ozbiljne vanjštine, krije se simpatičan, komunikativan, profesionalan i pristojan mladić iz čije svake riječi izbija strast, želja, znanje i ljubav prema poslu koji radi. Kolege za njega kažu da je odgovoran, sposoban i jako dobro razumije važnost i ozbiljnost koji nosi njegov posao. Uvijek je spreman učiti, širiti svoje znanje, ali isto tako to znanje prenijeti drugima.

Što obuhvaća tvoj posao u HELB-u i kako izgleda tvoj prosječan dan?

Moj posao obuhvaća ispitivanje i puštanje u rad elektroenergetskih postrojenja svih naponskih razina, ispitivanje proizvoda u firmi, na terenu, zatim provjera da li je sve ispravno prema dokumentaciji te predlaganje rješenja i komunikacija s našim voditeljima projekata, poslovođama, investitorima i ostalim kolegama na terenu i u uredu. Postoji nekoliko vrsta ispitivanja, a mi se u HELB-u najčešće bavimo funkcionalnim ispitivanjem. Zadnjih nekoliko tjedana na terenu uglavnom sam radio funkcionalna ispitivanja prema projektnoj dokumentaciji. Ponekad imamo i specijalistička ispitivanja. Nedavno sam radio specijalističko ispitivanje energetskog transformatora jer se isti trebao seliti s jedne lokacije na drugu i bilo je važno napraviti ispitivanje kako bi se dokazalo da je s transformatorom sve ispravno i da se ništa nije dogodilo tijekom transporta.

Mogli bi reći da se moj radni dan razlikuje po tome da li sam u firmi ili na terenu. Ako sam na terenu, većinom si sam planiram radni dan ili u dogovoru s investitorom. Sve ovisi o vrsti, opsegu i fazi projekta. Ako je početna faza ispitivanja, najčešće sam, kao predstavnik HELB-a, tu sam uz poslovođu i montere. U kasnijoj fazi ispitivanja surađujem s inženjerima relejne zaštite s kojima odrađujem završna ispitivanja prije puštanja postrojenja pod naponsko stanje. Npr. na nedavnom projektu prva dva tjedna sam bio sam, pripremao dokumentaciju, provjeravao da li nešto nedostaje te radio finalne pripreme da sve bude spremno. Volim odraditi dobru pripremu, jer kasnije sve ide glatko i nema problema prilikom ispitivanja. Dužina ispitivanja ovisi od terena i naponske razine. Ispitivanje  jednog polja na visokonaponskoj razini, neće trajati kao na srednjenaponskoj razini. Na srednjenaponskoj razini sve se nalazi u jednom sklopnom bloku ili ćeliji, puno je manje opreme i kabela pa je stoga i manja  mogućnost greške. Dok je vanjsko postrojenje potpuno druga stvar. Svaki aparat u postrojenju je zaseban i do svakog dolazi zaseban kabel. Ispitivanje traje duže i meni je svakako zanimljivije, što je kompleksnije i izazovnije ?. Volim vidjeti i naučiti nešto novo. Kad sam u firmi najčešće se bavim izradom zapisnika, provjerom dokumentacije, pripremama za teren ili ispitivanjem ormara u firmi. Većinom sam na terenu, ali ove godine se dogodilo da sam dva mjeseca svaki dan dolazio doma, a nakon toga sam neprekidno na terenu. Nema pravila, sve ovisi o količini i vrsti posla. Većinom radim u Hrvatskoj. Koliko sam tu jednom sam išao na inozemni teren, ali da nije bilo Korone vjerojatno bi toga bilo i više.

Koliko si dugo u HELB-u i jesi li odmah počeo raditi kao ispitivač?

U HELB-u sam malo više od tri godine i odmah sam počeo raditi kao ispitivač. To mi je bio prvi posao, a zaposlio sam se na četvrtoj godini faksa. Kolega s TVZ-a, s kojim sam studirao, a sad radim, mi je pričao svoja iskustva i dao preporuku. Poslao sam životopis i molbu, došao na razgovor i tako je sve počelo ?. Da sam ranije čuo za HELB vjerojatno bih i prije došao na studentsku praksu.        

Koje su HELB-ove prednosti i gdje vidiš prostor za napredak?

Pozitivno je to što smo mi obiteljska firma. Uvijek smo tu za uskočiti jedni drugima, lako se dogovorimo, imamo podršku i tako je od prvog dana što mi je super. Dok sam studirao zamolio sam šefa da budem na terenu u okolici Zagreba da mogu stići na prvi tjedan predavanja. Bez problema su mi to omogućili, i ne samo prvi tjedan nego i cijeli semestar. Na terenu, ta obiteljska atmosfera još više dolazi do izražaja.  Manja je skupina i dosta smo povezani, pogotovo na onima terenima koji traju duže. Mada se nekad zna dogoditi da kolege ne vidim po mjesec dana jer takva je to vrsta posla. Također velika prednost HELB-a su odlični mentori. Ako se trudiš i upijaš znanje koje ti prenose onda ćeš srasti u jako dobrog ispitivača. Ono što ćeš naučiti ovdje, malo gdje ćeš imati priliku naučiti. Ali ovaj posao moraš voljeti. Meni je to izazov i dok grizem meni je super. Nekad se uprljaš, smrzneš, ali takav je terenski rad i to moraš voljeti.

Volio bih da ima još više edukacija, nešto novo naučimo, dobijemo certifikat i na temelju toga možemo onda ugovarati novu vrstu poslova. Nedavno sam bio dva tjedna na edukaciji u Švedskoj za ABB prekidače i dosta toga sam naučio. I nedugo nakon toga sam radio jedan projekt u Hrvatskoj baš za to. Kako smo mi velika firma, podijeljena na teren i urede, kontinuirano moramo raditi na komunikaciji i to uvijek može biti bolje.

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Uvijek su tu neka druženja. Veliki sam ljubitelj motora, tako da slobodno vrijeme koristim za vožnju motora ili quada. Nekad motorom po cesti, nekad quadom po brdima i dolinama. Tako da budu sve kombinacije.

25 svibnja, 2022

Najnovije vijesti