30 GODINA TRADICIJE I ZAJEDNIŠTVA

Poštovane kolegice i kolege, dragi Helbovci

Na današnji dan, prije točno 30 godina (28.5.1990.) smo osnovali poduzeće, a namjeru da se bavimo elektroenergetskim radovima izrazili smo u samom imenu „Horvat Elektro Bogovac“, pa je nastao HELB.

Rado bih nabrojao imena svih 135 djelatnika HELB-a da se zahvalim svakom ponaosob: onima koji su s nama od početka, onima koji su nam se priključili kasnije, kao i svim mladim kolegama koje primamo u kolektiv i u ovo vrijeme. Mnoge smo velike datume proslavljali radno, kada ste mnogi često udaljeni od vaših bližnjih, od vaših obitelji. I na tom odricanju bih vam se posebno htio zahvaliti.

Također, zahvaljujem se i našim partnerima čija nam je podrška pomogla da možemo ispričati ovu uspješnu priču. Pomogli su nam da pokažemo ono najbolje od nas, da rastemo i da se razvijamo, da se predstavimo u Hrvatskoj i u svijetu.

Prisjetivši se našeg početka, vidim da ima sličnosti s današnjim vremenom: puno neizvjesnosti, nesigurne budućnosti, velikih rizika, … nimalo lako vrijeme. Kada sam zajednički osnovao poduzeće s partnerom, pok. Petrom Bogovcem, bilo je to turbulentno doba i trebalo je odvažnosti ući u ovaj poduhvat. Sjećam se da me u tim trenutcima najviše obradovala njegova „idemo zajedno“zajedništvo je naša ključna vrijednost koja nas je pratila od samog početka.

Vrativši se u povijest ova tri desetljeća vidim da je svako desetljeće nosilo neku vrstu izazova, koju smo nastojali vidjeti kao šansu i uspijevali ga prebroditi zajedno. Prvo desetljeće, obilježeno ratom i poraćem, bilo je puno izazova, od sigurnosnih, tehničkih do organizacijskih. Drugo desetljeće, obilježeno i svjetskom financijskom krizom, bilo je desetljeće rasta, gdje smo naš rad ugradili u objekte koji su energetski povezali dobar dio Hrvatske. A u ovom posljednjem smo odradili prve velike projekte kod nas i u inozemstvu, prolazili vrijeme učvršćivanja ili kako kažu konsolidacije, gdje nam se broj zaposlenih, partnera i složenosti poslova, samo povećavao.

Danas svjedočimo prvoj krizi globalizacije i globalnog društva gdje je jedan mali virus u kratko vrijeme stigao do svih dijelova svijeta. Jasno je da je globalizacija realnost, da granice zapravo ne postoje, da smo svi jedan svijet i jedno društvo. Svi smo mi u svojevrsnom “ratu” protiv virusa koji nas je ujedinio i, rado ću reći, da je ovo vrijeme suradnje i zajedništva na svim razinama pokazalo vrijednost onih „skrivenih“ i „skromnih“ zanimanja. I to ne samo zdravstvenih radnika, trgovaca, dostavljača i čistača, nego upravo naših terenskih radnika, montera i inženjera, kao i onih koji im daju potporu – svih vas koji se vrlo često niti ne vidite. Tu vam se posebno zahvaljujem na toj skrovitosti, požrtvovnosti i lojalnosti.

A što nam kaže pogled unaprijed, u budućnost? Kažu nam da nas čeka „novo normalno“ s četiri ključne karakteristike: fizičko distanciranje, spori rast, oslanjanje na digitalno te situacijsko promišljanje i postupanje. Na mnogo razina sve ovo već provodimo, a najbolji dokaz tome je da u vrijeme krize nismo imali niti jednog zaraženog, odgođena gradilišta smo u najkraćem roku ponovno „oživjeli“, a uvođenje digitalizacije, kroz poslovni softver kojeg sami razvijamo, sve nam više koristi. Iako je ovo zahtijevalo veliko odricanje i promjenu ponašanja na osobnoj razini, još važnije, ono je izrazilo našu povezanost i zajedništvo. Isto tako, kažu da su promjene nezaustavljive i da ih moramo prihvatiti. Međutim, promjena sama po sebi nije važna nego je važan njezin učinak na čovjeka. Ako se budemo nastavili dobro brinuti jedni o drugima, onda će te promjene imati smisla za sve nas te nas činiti zadovoljnim i ostvarenim pojedincima.

Dragi Helbovci, čestitam vam naših prvih 30 godina!

Vama i vašim obiteljima želim obilje zdravlja, sreće i uspjeha!

 

Vladimir Horvat

Direktor

HELB d.o.o

28 svibnja, 2020

Najnovije vijesti

Povećanje sigurnosti i pouzdanosti prijenosne mreže

Projekt s HOPS-om na prijenosnom području Rijeka

Još jedan veliki projekt s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) d.o.o. je u završnoj fazi, a započeo je još 2019-te godine na prijenosnom području Rijeka. HELB je glavni izvođač radova na zamjeni izlaznih rastavljača tipa CBE 110 kV u postrojenjima prijenosnog područja Rijeka. Više

“Super mi je u HELB-u, sve je baš onako kako treba”

Ovog zaposlenog momka jedva smo ulovili na pola sata da nam ispriča svoju priču. Blaž Dobrotić je elektromonter, koji je u HELB došao još kao školarac, a ljubav prema poslu i super odnos s kolegama drže ga tu punih deset godina. Kolege ga opisuju kao sposobnog, samouvjerenog momka koji je jako pedantan u svom poslu, a van njega zabavan, komičan i nimalo dosadan. Jako su sretni kad imaju priliku raditi s njim. U sjedištu firme je možda jedan tjedan godišnje, stoga smo jako sretni da je izdvojio malo vremena i donio nam priču s terena sa svim dobrim i lošim stranama.

Više