Inženjering za elektroenergetsku infrastrukturu

HELB je inženjering poduzeće za elektroenergetsku infrastrukturu s 30 godina profesionalnog iskustva. Nudimo kompletnu uslugu u svim fazama razvoja vašeg objekta: od projektiranja, proizvodnje, gradnje postrojenja, upravljanja i održavanja do ispitivanja i puštanja u pogon.

U temelje naše kompanije ugrađena je usmjerenost prema klijentu, što rezultira kreiranjem inovativnih proizvoda i rješenja u najkraćem roku i prema specifičnim potrebama kupaca.

Bogat portfolio našeg iskustva obuhvaća radove na objektima za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije na svim naponskim razinama, kao i radove na najrazličitijim industrijskim objektima. Također, razvili smo proizvode za automatizaciju i napajanje bušaćih postrojenja u istražnim radovima industrije nafte i plina koji omogućuju uštedu troškova i znatno poboljšavaju proces bušenja.

U našem su fokusu edukacija i zajedništvo, a naš tim čine motivirani i inovativni djelatnici s visokim stupnjem osobne i kolektivne odgovornosti. 

HELB je pokrenuo svoje poslovanje sada već davne 1990. godine sa samo dva djelatnika, a danas ima više od 200 zaposlenika i vanjskih suradnika. U nastavku je tek djelić povijesti našega poduzeća koje je od servisa trafostanica naraslo u jednu od vodećih kompanija u regiji na području inženjeringa u elektroenergetici.

 • 1990

  HELB od svojih početaka radi na području energetike, u prvome redu s velikim grupacijama kao što su INA i HEP. S vremenom, zbog fleksibilnosti i kvalitete rada te brzine odgovora na zahtjeve kupaca, povećava se opseg i složenost ostvarenih usluga, a timu se pridružuju iskusni inženjeri iz grupacije Končar.

 • 1994

  Poduzeće izvodi prvi projekt rekonstrukcije transformatorskih stanica na srednjem naponu (SN) na naftnom polju Đeletovci. U daljnjem razvoju ističe se snažan doprinos HELB-ovih djelatnika na projektima elektrifikacije Ininih naftnih polja.

 • 1995

  Osnivanje Odjela kontrole kvalitete zaduženog za sustavnu provjeru kvalitete izvedenih radova kroz ispitivanje, puštanje u pogon, izradu potrebne dokumentacije prema nadležnoj regulativi.

 • 1996

  Prvi projekt gradnje transformatorske stanice na SN-u.

 • 1998

  HELB ulazi u područje istraživanja nafte i plina te ubrzo razvija prvo kontejnersko postrojenje za pogon i upravljanje izmjeničnim motorima MCC (Motor Control Center) za nacionalnu kompaniju Crosco - Naftni servisi.

 • 1999

  Certifikat ISO 9001 za sustav upravljanja kvalitetom.

 • 2000

  Poduzeće se profilira kao jedno od vodećih na području montaže, ispitivanja i puštanja u rad srednjenaponskih postrojenja te uspješno obavlja radove na izuzetno zahtjevnim elektroenergetskim objektima. Uz sudjelovanje na projektima vezanim za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije, HELB je uključen u gradnju mnogih pratećih energetskih objekata u sklopu razvoja cestovne infrastrukture u Hrvatskoj. U ovoj godini sagrađeno je i novo sjedište poduzeća.

 • 2001

  Prvi projekt gradnje transformatorske stanice na VN-u.

 • 2002

  Pokrenute aktivnosti elektro-projektiranja.

 • 2003

  Razvoj prvog kontejnerskog SCR postrojenja namijenjenog za napajanje i upravljanje istosmjernim motorima velike snage na bušaćim postrojenjima.

 • 2004

  Snažna tržišna ekspanzija u Hrvatskoj. Uz sudjelovanje na projektima vezanim za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije, razvojem cestovne infrastrukture u Hrvatskoj HELB je uključen u gradnju mnogih pratećih energetskih objekata.

 • 2005

  Prvi projekt u Rusiji: rekonstrukcija plutajuće bušeće platforme.

 • 2007

  HELB drži 50 % tržišnoga udjela u Hrvatskoj na SN mreži.

 • 2008

  Ulazak na tržište obnovljivih izvora energije obilježava gradnja Vrataruše - prvog vjetroparka u Hrvatskoj spojenog na 110 kV-mreži kapaciteta 42 MW.

 • 2009

  Pokrenute aktivnosti numeričko-relejne zaštite i specijaliziranog ispitivanja.

 • 2010

  Certifikat ISO 14001 za sustave upravljanja okolišem.

 • 2011

  Rad na prvoj fotonaponskoj elektrani za A1 u suradnji s MOBILCOM-om Austria. Pokrenute aktivnosti u energetskom certificiranju potpisivanjem ugovora za UNDP - Program Ujedinjenih naroda za razvoj. HELB je iste godine licenciran za montažu i ispitivanje VN kabelskih spojnica i završetaka.

 • 2012

  Povećanje međunarodnih aktivnosti - ulazak na 15 tržišta.

 • 2013

  HELB izvodi greenfield projekt u Kurdistanu - četiri visokonaponske TS po principu ključ u ruke. Ostvaren je ulazak na veliko kinesko tržište, zahvaljujući angažmanu ABB-a na poslu numeričke relejne zaštite na SN rasklopnom postrojenju. Iste godine ostvaruje se važna referenca na tržištu EU - rekonstrukcija SN transformatorskih stanica u Škotskoj.

 • 2014

  HELB se priključuje klasteru Inteligentna energija te izlaže na međunarodnim sajmovima nafte i plina: MEOS u Kraljevini Bahrein i OMC Ravenna u Italiji.

 • 2015

  Završena je gradnja nove proizvodno-poslovne zgrade koja je energetski učinkovita i ostvaruje znatno manju potrošnju električne energije. Objekt je opremljen vlastitim sustavom za praćenje energenata (Energy Management System) koji su razvili HELB-ovi djelatnici te solarnom elektranom snage 30 kW.

 • 2016

  HELB počinje prvi projekt na rekonstrukciji trafostanice Zračne luke Dubrovnik, a radovi su izvedeni u jeku turističke sezone bez poremećaja zračnog prometa. U ovoj godini ističe se i projekt kompletne vinterizacije postrojenja EMSCO 605 za klijenta CROSCO. U suradnji s HOPS-om i Siemensom izvedena je doprema i primarna montaža GIS postrojenja na 110 kV u Luci Ploče.

 • 2017

  HELB se uključuje u projekt najveće geotermalne elektrane u Europi - Velika 1, u kojem se poduzeće istaknulo kao kompletan i samostalan izvođač elektrotehničkih radova. Tim inženjera iste je godine izveo ispitivanja offshore trafostanice na projektu vjetroparka najveće vjetroelektrane na svijetu Walney Extension.

 • 2018

  HELB bilježi nove projekte diljem svijeta - od Filipina preko Egipta, Grčke i Engleske do Novog Meksika i Argentine. Ističe se rad na Siemensovu megaprojektu u Egiptu, najvećem projektu u povijesti Siemensa. HELB prvi put samostalno izlaže na Hannover Messeu, najvećem industrijskom sajmu na svijetu, nastavljajući time uspješan niz nastupa na međunarodnim i domaćim sajmovima.

 • 2019

  Nastavak aktivnosti usmjerenih prema osnivanju HELB-ove akademije za edukaciju kadra iz proizvodnje i prodaje, mladih inženjera te osposobljavanja radnika iz drugih poduzeća.

Vizija

Kontinuiranim stvaranjem vrhunskih stručnjaka postat ćemo digitalna inženjering-kompanija.

Bit ćemo prvi izbor u integraciji naprednih elektroenergetskih sustava putem implementacije novih tehnologija i znanja, na lokalnom i globalnom tržištu.

Misija

Mi smo inženjering-tim temeljen na iskustvu, izvrsnosti i partnerstvu koji daje rješenja iznad očekivanja.

Ponosni smo što svojim zajedništvom i sukreacijom omogućavamo dostupnost električne energije i generacijama koje dolaze.

Vrijednosti

Suradnja/Zajedništvo/Partnerstvo
Otvorenost/Povjerenje/Iskrenost
Odgovornost
Doprinos/Produktivnost/Kreativnost
Učenje/Fleksibilnost/Adaptivnost
Ljubav/Briga o nekome i/ili nečemu

Zaposlenici

HELB bilježi trend rasta broja zaposlenika u svim segmentima. Samo u posljednjih desetak godina broj zaposlenih gotovo je udvostručen.

Vrijednosti Tehničari* / fakultetski obrazovani** Ukupno
2009 65 19 84
2011 54 20 74
2013 68 27 95
2015 82 32 114
2017 89 38 127
2019 94 52 146

* Tehničar označava visokokvalificiranog djelatnika s maksimalno srednjom stručnom spremom.
** Sveučilišna diploma označava prvostupanjsku diplomu, diplomski stupanj i magisterij znanosti.

U skladu s najboljom svjetskom praksom, a kako bi se osigurali što bolji uvjeti rada, uveli smo međunarodne certificirane standarde poslovanja:

ISO 9001:2015
Sustav upravljanja kvalitetom
ISO 14001:2015
Sustav upravljanja okolišem
ISO/IEC 27001:2013
Sustav upravljanja informacijskom sigurnosti
ISO 45001:2018
Sustav upravljanja zaštitom na radu i zdravljem
ISO/TS 29001:2020
Razvoj, projektiranje i inženjering u energetici
SCCp
Sustav sigurnosti izvođača u naftnoj i petrokemijskoj industriji