Diplomski rad koji će unijeti promjene u elektroenergetske sustave

Nakon doktora znanosti, u sklopu studentske prakse HELB-a, dva su magistra struke diplomirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu. Diplomski radovi će doprinijeti HELB-ovoj digitalizaciji i tranziciji prema digitalnoj inženjering kompaniji.

Filip Pavlović i Marko Cmuk proveli su temeljna istraživanja u području primjene Industrial Internet of Things (IIoT) i Proširene stvarnosti (AR) u elektroenergetici. Nadolazeće tehnologije poput digitalne transformatorske stanice, promijenit će način na koji gradimo postrojenja u elektroenergetskim sustavima, stoga su upravo ove aktualne teme postale istraživački i diplomski radovi naših studenata.

Filipov diplomski rad pod nazivom „Sustav nadzora rada transformatorske stanice sekundarne distribucije“ predstavlja temelje za buduća istraživanja u domeni naprednih nadzornih rješenja u pametnim distribucijskim mrežama. Temeljno istraživanje je napravljeno, te će se istraživanje i razvoj nastaviti unutar firme. Na pitanje o planovima nakon diplome Filip odgovara:

,,Želim ostati u HELB-u i nastaviti raditi na istraživanju i daljnjem razvoju. Zanimljivo mi je i dinamično. Ima ispitivanja, programiranja, automatizacije, relejne zaštite, projektiranja, tako da svakako želim ostati dio razvojno – istraživačkog tima HELB-a.”

kolovoz 2, 2019

Najnovije vijesti

U korak s globalnim trendovima u fotonaponu

Proizvodnja iz sunčanih elektrana globalno bilježi najveći porast

U Centru OIE i energetske elektronike certificirano je dodatnih 5 HELB-ovih instalera za fotonaponske sustave. Podsjećamo, ušavši u biznis sa sunčanim elektranama među prvima u Hrvatskoj, iskusni HELB-ovi elektroinstalateri svladali su obuku u sklopu europskog projekta PVTRIN Training and Certification of Photovoltaic Installers in Europe. Više

Prvi doktor znanosti u HELB-ovom timu

Sa samo 33 godine, Goran Jurišić je voditelj Odjela za razvoj i istraživanje u HELB-u, doktorirao je i iza sebe ima više od 10 godina iskustva u struci. HELB-ovom timu se pridružuje još kao student, a od tad je prošao najrazličitija radna mjesta: od ispitivača, voditelja projekata, inženjera za energetsku učinkovitost, zatim inženjer relejne zaštite, te sad i voditelj odjela. Više