”HELB je u hrvatskoj energetici pri samom vrhu”

Voditelj Tehničkog ureda, Dejan Grdenić, veliki je zaljubljenik u energetiku i projektiranje. Prije pet godina priključuje se HELB-u gdje počinje raditi ispitivanje relejne zaštite, konfiguriranje releja, te razne elaborate, a potom i projektiranje. Njegov vedri duh, pozitivnost i smisao za humor, razveseli svakog sugovornika, a znanje i stručnost pomaže pri svakom problemu.

Unatoč popunjenom rasporedu, uvijek je spreman pomoći kolegama, a voli im se pridružiti i u opuštenom razgovoru uz šalicu kave.

Što obuhvaća tvoj posao u HELB-u i kako izgleda tvoj prosječan dan?

Kao voditelju Tehničkog ureda, posao mi je prvenstveno odgovornost vođenje odjela i ljudi. Organizacija posla, komunikacija s kolegama u uredu i drugim odjelima, podrška, edukacije, sastanci. Ali na kraju dana, koliko mi vrijeme dozvoli, više manje radim sve što radi ostatak tehničkog ureda. Jako volim ovo što radim, veseli me raditi projekte, posebice izvedbene. Nekakva osnovna podjela posla u tehničkom uredu je priprema proizvodnje koja obuhvaća tvorničku i radioničku dokumentaciju, te izrada idejnih, glavnih, izvedbenih i projekta izvedenog stanja. Ponekad još radimo elaborate podešenja zaštite, te pružamo podršku kolegama u Odjelu prodaje ukoliko je potrebno nešto tehnički razraditi prilikom izrade ponuda. Dosta vremena ulažemo u pregled vanjskih izvedbenih projekta i pripremu sve dokumentacije potrebne za proizvodnju nekog ormara u našoj radioni. Provjeravamo je li sve uredu, ispravljamo greške u projektu, detaljnije razrađujemo nacrte i sheme, oznake te natpisne pločice, a sve kako bismo dodatno ubrzali i olakšali proizvodnju. Kod projektiranja izrađujemo različite vrste projekata, od idejnog gdje se radi kratki opis projekta, daje idejno tehničko rješenje te izrađuje grubi troškovnik bitan za investitora i nastavak ulaganja, glavnog projekta koji obuhvaća detaljni tehnički opis, proračune, troškovnik, a sve u svrhu ishođenja dozvola. Izvedbeni projekt mora sadržavati sve detalje potrebne da se nešto stvarno napravi i izvede na terenu te pusti u rad, poput detaljnih strujnih shema, liste aparata, dispozicijskih nacrta, priključnih planova i ostalog. Projekt izvedenog stanja dolazi na kraju, nakon realizacije i ispitivanja na terenu, gdje treba unijeti sve eventualne promijene u odnosu na izvedbeni projekt, a koje su se dogodile u fazi izvođenja i ispitivanja.

Što se tiče nekog prosječnog dana, rješavam prvo tekuće stvari prema planu tog dana, kao i prema hitnosti i vremenu zaprimanja, a nakon toga radim na svojim projektima. Jednom tjednom imamo sektorski sastanak, dva puta mjesečno odjelski. Organiziram posao kako bi sve napravili u roku, iskomuniciram dečkima planove i ideje, a najviše mi vremena odlazi na podršku novim kolegama i aktivnosti oko aktualnih projekata. Komunikacija, edukacija i podrška ljudima su primarni posao, te rješavanje tekućih problema iz proizvodnje.

Koliko si dugo u HELB-u i jesi li odmah radio projektiranje?

Tu sam pet godina, od 2016-te. Prvo sam radio u odjelu razvoja i projektiranja, koji je obuhvaćao projektiranje, ispitivanje zaštite, automatizaciju i razvoj. Najviše sam radio elaborate (EPZ, EUEM), konfiguriranje releja i ispitivanja zaštite, te nešto manje projektiranje. Tijekom 2017. i 2018.  bio sam suradnik kolegama ispitivačima na dva velika projekta u Engleskoj, na funkcionalnom ispitivanju dvije trafostanice 400/220 kV, za tada najveće off-shore vjetroelektrane na svijetu. Kasnije se taj odjel razdvojio na Razvoj i istraživanje, Tehnički ured, a neke kolege su prešli u Odjel ispitivanja.

Koje su ti omiljene stvari u HELB-u i gdje vidiš prostor za napredak?

Prvenstveno mi se sviđa posao u energetici, posebno projektiranje i izvedbeni projekti. Ima dosta pozitivnih stvari, radi se na dosta dobrih projekata. Moje je mišljenje, za dio koji radimo, HELB je u hrvatskoj energetici pri samom vrhu. Ono što radimo, radimo detaljno i s posebnom pažnjom pristupamo svakom projektu. HELB ima znanja da većinu projekata, koji se od nas zahtijevaju, napravi po principu ”ključ u ruke”, što je jedan zatvoreni ciklus, od prodaje, tehničkog ureda, proizvodnje, vođenja projekata i ispitivanja te puštanja u rad. Općenito mi se sviđa atmosfera, međuljudski odnosi, lijepi uvjeti rada, uređeni radni prostori, ekipa je društvena i spremna na suradnju.

Naravno, komunikacija i organizacija se uvijek mogu poboljšati i uvijek ima mjesta za napredak u svakom pogledu, a svakim novim projektom se stječu nova znanja i iskustvo. Trebali bi još ubrzati protok informacija među odjelima, da dobijemo pravodobne informacije kako bismo svi bili brži, uspješniji i zadovoljniji u svom poslu.

A slobodno vrijeme?

Trenutno ga nemam baš puno, ali to pokušavam promijeniti. Hobi mi je fotografiranje, a volim otići na nogomet, provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima, pogledati dobar film, te kad stignem igrati igrice s bratićem online. Poneki vikend odem doma u Novu Gradišku, malo se odmoriti te obići rodbinu i prijatelje. Volim organizirati i neka veća druženja, ali za to moramo pričekati neko bolje vrijeme.

25 veljače, 2021

Najnovije vijesti

‘’Godine u HELB-u najljepši su period mog poslovnog života’’

Dina Horvat u HELB se zapošljava prije tri godine, kao stručna suradnica u kontrolingu, u odjelu financija. Njen mladenački duh, spremnost na nove izazove i ustrajnost donijeli su dodatno osvježenje u odjel financija, a njena komunikativnost, društvenost, pozitivnost i smisao za humor, veselje na svaku jutarnju kavu. U HELB-u je pronašla savršen spoj svoje dvije velike ljubavi: financija i psihologije. Više

Žene koje su obilježile HELB-ovu povijest

Priča o četiri snažne i uspješne žene

Potaknuti nevjerojatnim pričama o snažnim ženama koje su mijenjale svjetsku povijest, povodom Međunarodnog dana žena donosimo vam priču o ženama koje su obilježile povijest HELB-a. Uspješno su savladavale prepreke, nizale poslovne uspjehe, vodile prodaju, financije, zaštitu na radu, energetsku učinkovitost, ljudske potencijale i nabavu, te uvijek bile najbolja potpora HELB-ovcima na terenu. Više