Moj put u HELB-u skrojen je baš za mene

Kristina Mileta u HELB je došla prije dvije i pol godine, kao mlada i perspektivna inženjerka razvoja, direktno s FER-a. U to kratko vrijeme, iza sebe ima vrlo uspješan projekt za koji vjeruje da će doprinijeti budućnosti energetike i pametnih mreža u Hrvatskoj, te omogućiti smanjenje gubitaka u niskonaponskim mrežama.  Kolege za nju imaju samo riječi hvale. Kažu da je zaljubljenik u tehniku, da je izuzetno angažirana i odgovorna te da je brzo premašila sve što se od nje očekivalo. Evo što ova mlada inženjerka kaže o odjelu razvoja, o prosječnom danu u HELB-u i svim njegovim prednostima i nedostacima.

Čime se bavi odjel razvoja u HELB-u, koja je tvoja uloga i kako izgleda tvoj prosječan dan?

Odjel razvoja dominantno se bavi tehnološko naprednim razvojnim projektima, od kojih je „najglasniji“ DINGO, kojeg vodim i na kojem sam razvojni inženjer. Projekt je zamišljen prije četiri godine, dobio je EU financiranje i trenutno je u završnoj fazi. S partnerima HEP ODS, Sedam IT i FER, razvijamo softversku platformu na hardveru koji smo samostalno razvili, a cilj mu je detektirati i upravljati gubitcima na niskonaponskoj mreži. Osobno smatram da je to jako perspektivan projekt s vrlo dobrim rezultatima i svijetlom budućnošću. Pametan je proizvod koji koristi energetiku i softver te je ujedno i vrlo smislen proizvod za budućnost pametnih mreža. Osim DINGO projekta, tu je i EnMS projekt kojem je uloga praćenje energije u nekoj većoj industriji s ciljem smanjenja potrošnje. Također podrška smo na projektu Operatora zatvorenih distribucijskih sustava, te na novom EU projektu Komercijalizacija inovacija.

Dominantno se bavim DINGO projektom, od analize mjernih podataka do razrade ideja za rješenja, kako hardverskog tako i softverskog. Također radim usluge „prevođenja“ između IT-jevaca i FER-ovaca 😊, organizaciju zadataka, određivanje vremenskih okvira, administraciju vezanu za projekt, financijske izvještaje, izvještaje prema HAMAG-u i državi. Tu je i priprema prezentacija, razgovor s drugim dionicima projekta i sl. U drugoj godini bilo je i terenskog rada dok smo ugrađivali opremu na stanice u svrhu ispitivanja naših ormara.

Moj prosječan radni dan započinje odgovaranjem na mailove, pa kava 😊. Otprilike jedan do dva sastanka dnevno koji su uglavnom ili statusni, gdje iznosimo što je sve napravljeno u zadnjih tjedan dana, ili je brainstorming sastanak, na kojem rješavamo neke tehničke probleme s kojima se susrećemo na projektu. Obično je poslije toga ručak, a poslijepodne se fokusiram na analizu podataka. To mi je najdraži dio. Kada je period predaje ZNS-ova, fokusiram se na to.

Koliko si dugo u HELB-u i jesi li odmah radila u razvoju?

U HELB-u sam dvije i pol godine i službeno nisam bila dio nijednog drugog odjela, ali nema odjela s kojim nisam blisko surađivala. DINGO je takav projekt koji zahtjeva suradnju, pa sam radila i s prodajom, nabavom, financijama, marketingom, vođenjem projekata itd. Kako je projekt u visokoj fazi gotovosti sad je većina posla u odjelu razvoja.

Koje su HELB-ove prednosti i gdje vidiš prostor za napredak?

To je sad već generički odgovor, ali svakako su to ljudi, kao i vrsta posla kojim se bavim. Zašto HELB?! Iz moje perspektive, biti razvojni inženjer u HELB-u je najbolje što kao energetičar s FER-a možeš raditi. Trenutno je to na tržištu najzanimljiviji posao koji možeš raditi. Radimo nešto novo, surađujemo s prilično velikim spektrom ljudi, unutar firme i izvan nje. Izloženi smo raznim zadacima i izazovima, kontinuirano učimo, a radimo i stvari koje nisu uvijek izrazito vezane uz struku. Moj put u HELB-u je doslovno iskrojen za mene. Više sam pokazivala interes za vođenje projekata i s vremenom sam preuzela tu funkciju na DINGO projektu. Dok kolege, koji su više za usavršavanje u tehničkom svijetu, razvijaju se u tom smjeru. Osluškuju se pojedinci i stvaraju se personalizirani karijerni putevi.

Svakako mislim da bi u HELB-u trebalo nastaviti povećavati standard i konkurentnost. Ponekad imam osjećaj da smo previše fleksibilni prema onima izvan firme, a možda bi taj fokus trebalo prebaciti više na naše ljude. Nadam se da će tu DINGO doprinijeti. Taj projekt može postati dobar model koji će se poslije preliti na ostatak firme.

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Plešem salsu i svaki slobodni trenutak koji imam koristim za putovanja. Prije deset dana sam bila u Beču na koncertu George Ezre i posjetila Harry Potter izložbu, bilo je odlično.

21 ožujka, 2023

Najnovije vijesti

Godišnji pregled: Po čemu ćemo pamtiti 2023.?

U godini koja je iza nas, HELB je ostvario značajan napredak kroz brojne projekte, kako na terenu tako i u proizvodnom pogonu. Ovaj dinamičan period obilježen je stvaranjem novih referenci diljem svijeta, razvojem inovativnih platformi, potpisivanjem ključnih ugovora, sudjelovanjem na prestižnim sajmovima i konferencijama te otvaranjem novih radnih mjesta. Kroz inovativne projekte, proširenje tržišta, ostvarene suradnje i ulaganja u tehnološki napredak, HELB je nastavio graditi reputaciju u području elektroenergetike.

Za dublji uvid u sve što je obilježilo poslovanje HELB-a tijekom proteklih 12 mjeseci, pozivamo vas da pročitate detaljan pregled aktivnosti u 2023. godini koji možete pronaći ovdje.