Prvi doktor znanosti u HELB-ovom timu

Sa samo 33 godine, Goran Jurišić je voditelj Odjela za razvoj i istraživanje u HELB-u, doktorirao je i iza sebe ima više od 10 godina iskustva u struci. HELB-ovom timu se pridružuje još kao student, a od tad je prošao najrazličitija radna mjesta: od ispitivača, voditelja projekata, inženjera za energetsku učinkovitost, zatim inženjer relejne zaštite, te sad i voditelj odjela.Unatoč svom ispunjenom rasporedu, uvijek je na raspolaganju kolegama i spreman pomoći, pa puno surađuje s kolegama na terenu: ispitivačima i monterima, ali i s tehničkim uredom, ljudskim resursima, marketingom i prodajom. Uz stručnost, profesionalnost i veliko znanje, krase ga srdačnost i pozitivnost. Njegova motiviranost, želja za novim izazovima i pomicanje vlastitih granica u HELB su donijeli inovativnost i pridonijeli njegovom razvoju i viziji digitalne inženjering kompanije.

Nedavno si doktorirao u području elektroenergetike na vrlo aktualnoj temi: „Metode ispitivanja svojstava zaštitnih funkcija u komunikacijski temeljenim transformatorskim stanicama“. Možeš li pojasniti o čemu se tu radi i koji su doprinosi tog doktorskog rada?

Doktorski studij sam upisao 2011.-te godine, a želja je bila kroz ovaj doktorski rad upoznati i biti u korak sa svim nadolazećim tehnologijama vezanim za trafostanice. Budući da se HELB bavi izgradnjom elektroenergetskih postrojenja, od projektiranja do puštanja u pogon, postavlja se pitanje kako će sve izgledati za 10 ili 20 godina, kako se najbolje pripremiti za tehnološke promjene koje dolaze. Odgovor je – digitalna trafostanica i digitalni elektroenergetski sustav. Sve je manji naglasak na individualnom inženjeringu, montaži i ispitivanju, a sve veći na cjelokupnom nizu digitaliziranih aktivnosti za izgradnju transformatorske stanice. Kako optimalano izgraditi digitalnu tranformatorsku stanicu? Kako optimirati aktivnosti na terenu i povećati kvalitetu projektne realizacije u proizvodnom pogonu i uredu? Kako ispitati digitalni strujni mjerni transformator, koji nema klasičnog strujnog sekundara? Kako ispitati postrojenje u kojem je sva razmjena informacija prebačena sa žica na komunikacijsku sabirnicu? Koja znanja, vještine i oprema će biti potrebne za izgradnju elektroenergetskih postrojenja budućnosti? Ta pitanja su me motivirala da upišem doktorski studij i da se bavim istraživanjem u tom području.

Tri su znanstvena doprinosa tog projekta:

Hardware In the Loop simulacijski i ispitni model transformatorske stanice s klasičnom, hibridnom i digitalnom topologijom.
Referentni simulacijski matematički modela za generiranje prijelaznih pojava za vrijeme kvara u elektroenergetskom sustavu.
Temeljne referentne veličine neophodne za ispitivanje sustava numeričke zaštite u digitalnim transformatorskim stanicama.

Koliko je to danas primjenjivo u praksi?

Iako je standard na snazi od 2004., digitalizacija elektroenergetskog sustava nije u potpunosti zaživjela. Tehnološki razvoje je odrađen, međutim još uvijek nije napravljen značajan iskorak prema realizaciji. Moramo biti svjesni koliko će digitalizacija mijenjati što i kako izgrađujemo postrojenja u elektroenergetskim sustavima.

Voditelj si odjela za razvoj i istraživanje. Kojim se projektima trenutno bavi tvoj tim i možeš li izdvojiti neke od svojih najzanimljivijih projekata?

Mi se u razvoju bavimo novim tehnologijama koje se mogu primijeniti u elektrotehnici. Po meni je to najizazovniji posao, radiš na novim i drugačijim stvarima, te stvarima koje se razvijaju s vremenom. Ne postoji rutina i uvijek imaš nove projekte. Rekao bih da trenutno imamo više razvojnih smjerova. Prvi smjer je primjena proširene stvarnosti u elektroenergetici, ne samo kao proizvod nego i kao usluga koju možemo koristiti. Kako povezati naše inženjere, montere na terenu s onima u uredima tako da dobiju najkvalitetniju podršku. Testiramo različite tehnološke platforme za proširenu stvarnost od HoloLensa, Vuzix Blade, i drugih uređaja. Uspostavili smo komunikacijske mehanizme sad smo u fazi implementirate u praksi. Drugo razvojno područje je primjena IIOT-a (Industrial Internet Of Things) u elektroenergetici. Za razliku od Internet Of Things, industrijski IOT mora imati značajno višu razinu sigurnosti, pouzdanosti,. Treća tema razvoja se naslanja na digitalnu trafostanicu tj. kako iskoristiti podatke u digitalnoj trafostanici za neku daljnju analizu i što napraviti s tim podacima. Kako te podatke najbolje analizirati i najbolje ih vizualizirati.

Jedan od najzanimljivijih projekata mi je bio u Kini gdje smo radili ispitivanje sustava relejne zaštite na jednom od najsuvremenijih brodova za proizvodnju, pohranu i pretovar nafte. Bio sam relativno neiskusan inženjer, ali dovoljno siguran u sebe i željan novih iskustva i znanja. Nisam znao točan opseg projektnih aktivnosti, ali sam bio spreman i voljan naučiti. Prije toga HELB se nije aktivno bavio relejnom zaštitom, ali sam imao želju to pokrenuti i taj je projekt bio ključan početak. Bilo je tu jako puno projekata koji su zanimljivi i svaki ima svoje čari i ima nešto po čemu je poseban, ali ovo je jedan od projekata koji ću dugo pamtiti.

Dobio si i nagradu za ”Naj kolegu” HELB-a – što ona za tebe predstavlja i zašto misliš da su baš tebe kolege izabrale?

Svakom pojedincu je drago kad dobije tako nešto i naravno da sam sretan. Mislim da je tome doprinijelo što sam prošao najrazličitije poslove, pa me ljudi znaju, ali i puno surađujem s drugim odjelima, dok drugi dio ekipe iz ureda nije toliko povezan s ostatkom firme. Volim pomoći kad mogu i nikad nikog nisam odbio za pomoć, pa mislim da je to rezultat toga. Drago mi je da se u firmi potiče i vrednuje takav sklop ponašanja i vještina i da učimo jedni od drugih. A posebno mi je drago da su, od 16 nagrada, većinu dobili kolege na terenu, da je naglasak bio na njima, pogotovo monteri, jer su oni naš temelj.

srpanj 15, 2019

Najnovije vijesti

DOPRINOS SMANJENJU ENERGETSKOG SIROMAŠTVA

U vodećem međunarodnom časopisu Thermal Science

Stručni rad HELB-ove inženjerke, voditeljice projekata energetske učinkovitosti te stručnjakinje zaštite na radu, Slavice Bardić, bit će objavljen u vodećem stručnom časopisu ”Energija (M51)”, te ujedno i u specijaliziranom broju poznatog međunarodnog časopisa ”Thermal Science”. Više

Sponzor na najvećem susretu energetičara u regiji

Doprinos sve snažnijem trendu digitalizacije

Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – HRO CIGRÉ organizirao je 14. savjetovanje o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava koje je ove godine održano u Šibeniku od 10. do 13. studenoga.

Više