S kineskim partnerom u izgradnji najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj

Naziv projekta: Izgradnja 156 MW vjetroelektrane Senj i TS Brinje 220

Klijent: Norinco International Cooperation Ltd.

Izvođač: HELB d.o.o.

Godina izvedbe: 2020. – 2022.

Lokacija: Senj i Brinje

U prosincu 2021. godine, pritiskom gumba, u probni rad je puštena Vjetroelektrana Senj snage 156MW. Riječ je o najvećem vjetroparku u Hrvatskoj, a uključuje izgradnju 39 vjetroagregata pojedinačne snage 4 MW na površini od 65 kilometara četvornih, od čega se 29 vjetroagregata nalazi na području Grada Senja, a 10 na području općine Brinje. Ovo je prva velika kineska investicija u Hrvatskoj vrijedna oko 230 milijuna eura. A sve je započelo odličnom suradnjom tvrtki Norinco, Youtone i HELB.

Odlična suradnja i raznolik opseg posla doveli do zavidnih rezultata

HELB je s radom započeo u ljeto 2020. godine, a sve je krenulo kabliranjem. Na području gdje je zamišljena najveća vjetroelektrana, na početku nije bilo ničega, pa je valjalo početi s izgradnjom ceste, a potom i s kopanjem kanala u koje su polagani kabeli. Zatim se radilo na transformatorskoj stanici Senj i dogradnji jednog vodnog polja Brinje, na postojećoj trafostanici. Taj dio napajao je TS Senj, od koje su kabeli vođeni prema vjetrenjačama. Na vrlo zahtjevnom terenu, HELB-ovci su radili gotovo dvije godine, a opseg posla bio je raznovrstan.  Na vjetroagregatima su rađeni kabelski završetci, polagani su i spajani kabeli koji su vodili do trafostanice. Zatim su polagane i cijevi, u koje su uvučeni energetski i optički kabeli, napravljena je sustav uzemljenja te kabelski zdenci u kojima se prespajala optika. U TS Senj HELB je izvodio montažu i puštanje srednjenaponskog postrojenja, montirao je i pustio u pogon AC i DC razvod, isporučio je, spojio i ispitao kabele između transformatora i SN postrojenja, te isporučio čelične nosače opreme za vanjsko postrojenje. Isporučio je i montirao čelične rešetke, te kompletnu vanjsku rasvjetu i gromobransku zaštitu. Montirao je, ispitao i pustio u pogon dio postrojenja za koji je bio zadužen. U TS Brinje 220 kV, HELB je radio projekt ”ključ u ruke”, gdje je napravio glavni projekt, isprojektirao i isporučio svu potrebnu opremu, koju je potom ugradio, ispitao, pustio u pogon vodno polje za priključak TS VE Senj.

Zahtjevan teren i nova tehnička rješenja

Izvođenje projekta obilježili su loši vremenski uvjeti, pandemijska ograničenja i vrlo zahtjevan teren, no ovo je ujedno i prvi projekt na kojem se HELB koristio strojnim polaganjem kabela. Kupljen je utovarivač, tj. vučno vozilo koje može izdržati teret, na koje se zakači prikolica, na koju se postave kabeli i potom vuku i polažu. Također je koristio i razna nova tehnička rješenja poput bagera s prikolicom, vitla i kamiona.

Zanimljiva činjenica jest da je čak i kineska televizija Nihao Europe, radila prilog o ovoj velikoj suradnji Hrvatske i Kine, te intervjuirala direktora HELB-a Stjepana Horvata.

Li Shouzhi, Direktor, Norinco International Cooperation Ltd.

,,Kao investitor vjetroelektrane Senj, NORINCO je vrlo zadovoljan profesionalnim uslugama koje pruža HELB, uključujući polaganje srednje naponskih kabela, spajanje i ispitivanje, izgradnju trafostanice Senj i proširenje rasklopnog postrojenja Brinje. HELB je pokazao svoju izvrsnu profesionalnost i predanost. Toplo preporučamo suradnju s ovom tvrtkom u smislu vrhunske kvalitete.”

Li Linghao, Komercijalni direktor, Norinco International Cooperation Ltd.

Vrlo smo zadovoljni suradnjom s Helbom. Helbov tim za upravljanje projektima vrlo je stručan i učinkovit. Tijekom pandemije COVID-19 tim Helba ostao je visoko učinkovit, što je odigralo ključnu ulogu u završetku vjetroelektrane Senj u roku. Istovremeno, Helbova brzina reagiranja na izvanredne situacije jamči uspješnost rada vjetroelektrane Senj.

5 travnja, 2023

Najnovije studije

Preko 100 objekata u 6 mjeseci

HELB je uspješno završio projekt energetskog pregleda velikog poduzeća Hrvatske kontrole zračne plovidbe na preko 100 objekata koje HKZP koristi za svoju djelatnost na području cijele Hrvatske. HELB je bio glavni izvođač radova na projektu koji je trajao šest mjeseci, a sudjelovale su još četiri tvrtke s ukupno šest inženjera raznih struka. Više

POVEZNICA KVALITETNE USLUGE I ENERGETSKE UŠTEDE

Na nedavno završenom projektu, HELB se još jednom pokazao kao jedna od vodećih kompanija u području energetske učinkovitosti – ovaj puta u energetskom pregledu velikog poduzeća. Za podružnicu renomirane švedske Pervanovo grupe, Bjelin Otok d.o.o., HELB-ovi stručnjaci su pomno analizirali energetsku situaciju i dali preporuke za energetske uštede. Više

POUZDAN PARTNER OD EUROPE I AFRIKE DO AMERIKA I AZIJE

Djelatnost tvornica energetskih transformatora uključuje prodaju, razvoj, projektiranje, proizvodnju, ispitivanje i servisiranje energetskih transformatora. Očekivanja kupaca iz te branše nalažu proizvode konzistentno visoke kvalitete, a što treba garantirati ekonomičan, pouzdan i dugotrajan radni vijek. U tom osiguranju zadovoljstva krajnjeg kupca i HELB je sudjelovao u važnoj fazi cjelokupnog procesa, a to je montaža samog energetskog transformatora na terenu. Tako je HELB već gotovo 15 godina, pouzdan partner za montažu energetskih transformatora, ali je također i proizvođač upravljačkih ormara za iste. Više