“Super mi je u HELB-u, sve je baš onako kako treba”

Ovog zaposlenog momka jedva smo ulovili na pola sata da nam ispriča svoju priču. Blaž Dobrotić je elektromonter, koji je u HELB došao još kao školarac, a ljubav prema poslu i super odnos s kolegama drže ga tu punih deset godina. Kolege ga opisuju kao sposobnog, samouvjerenog momka koji je jako pedantan u svom poslu, a van njega zabavan, komičan i nimalo dosadan. Jako su sretni kad imaju priliku raditi s njim. U sjedištu firme je možda jedan tjedan godišnje, stoga smo jako sretni da je izdvojio malo vremena i donio nam priču s terena sa svim dobrim i lošim stranama.

Što obuhvaća tvoj posao u HELB-u i kako izgleda tvoj prosječan dan?

Ako ću nabrajati sve što radimo, to bi moglo potrajati 😊. Neki od poslova su rekonstrukcije trafostanica, montaža transformatora, montaža ormara niskog razvoda, DC, AC, kabliranje, montiranje kanalica, radim na vanjskim postrojenjima na 35kV, 110kV, rekonstrukciji ćelija na trafostanici, ožičenju nove opreme, u radioni na ožičavanju ormara, montaži osigurača i brojnim drugim poslovima. Novi monteri, kad dođu u HELB, neko vrijeme rade u proizvodnji dok ne polove poslove, a nakon toga idu na teren. Na terenu počinju s pomoćnim poslovima, pomažu kad se vuku kabeli, rade poslove koji još nisu majstorski. Jedan od meni najdražih poslova je kad se u novi ormar uvuku svi kabeli, pa se to sve lijepo posloži. To ja najviše radim i to mi je najzanimljivije. Najljepši je osjećaj kad radiš i to ispadne dobro i izgleda lijepo 😊. Također, super je kad učimo nove stvari. Nedavno smo radili na vjetrenjačama u vjetroelektranama, to je bilo jako zanimljivo. Sve što je novo uvijek je zanimljivo.

Radni dani se razlikuju od vrste postrojenja, opsega posla, lokacije i slično. Na terenu nas je najmanje pet na svakom gradilištu. Ustanemo, pa doručak i onda početak rada oko 7 ili 8 sati. Radi se oko osam sati ili više, s pauzama. Ako smo u nekom gradu onda poslije posla izađemo, ako smo negdje van grada onda je druženje u stanu. Svako gradilište je drugačije, kao i opseg posla, ali u prosjeku smo mjesec dana na jednom gradilištu. Preko tjedna radimo, a onda se petkom vraćamo doma. Ako je neko gradilište sat, sat i pol od Zagreba, onda svaki dan poslije posla idemo kući.

Koliko si dugo u HELB-u i jesi li odmah radio kao elektromonter?

U HELB-u sam od 2011-e godine. Tri godine sam bio na praksi i 7 godina sam zaposlen. Od početka u HELB-u radim kao elektromonter. Kad sam došao na praksu, još uvijek smo bili u starom objektu. Tad sam stalno bio u radioni, gdje sam učio posao od iskusnijih kolega. Kad sam službeno počeo raditi, još sam neko vrijeme radio u našoj proizvodnji, a nakon toga sam stalno na terenu. U radioni sam možda jedan tjedan godišnje. Pedeset posto vremena smo po terenima u cijeloj Hrvatskoj i nešto vani, a drugih pedeset posto smo na lokacijama u blizini Zagreba. Teren je dosta zahtjevan i dosta smo vremena odvojeni od obitelji, ali ja jako volim svoj posao, a tereni su sastavni dio tog posla.

Koje su ti omiljene stvari u HELB-u i gdje vidiš prostor za napredak?

Kao što sam već rekao, jako volim ovaj posao. To je i moj tata radio i od njega sam dosta naučio. Zanimalo me to područje pa sam se s tim vodio kad sam upisivao školu. Kad sam došao u HELB na praksu, sprijateljio sam se sa svima i nakon toga sam odlučio ostati. Super mi je tu, sve je baš onako kako treba. Dobri su uvjeti, godišnji, slobodni dani, smještaj, plaćena hrana i piće. Ne znam kako je negdje drugo, ali ja vjerujem da je ovdje najbolje 😊. Osim toga ljudi su super. Nikad na gradilištima nije svađa ili neka loša atmosfera. Mi živimo skupa na terenima, osim što smo radne kolege, mi smo i prijatelji. Čak i poslovođe, nema tu neke razlike. Oni su autoritet, ali nikad se prema nama ne odnose tako, kao nadređeni. Odnos s kolegama je jako bitan i mora biti prijateljski, kako bi svoj posao mogli obavljati onako kako treba.

Što se tiče nekih promjena, nema tu nešto što bi posebno izdvojio ili promijenio. Alati za rad su prvoklasni, kombiji su svi novi i sve je onako kako treba biti da bi nam bilo ugodno i da bi mogli raditi svoj posao. Jedino smještaj na terenima zna biti svakakav. Nekad je odličan, a nekad smo trojica u maloj sobici. Ali ne mogu reći, svaki put kad smo se požalili na smještaj ili hranu, voditelji su odmah reagirali i pronašli nam novi. Problem kod rezervacije online je da u biti nikad ne znaš što ćeš dobiti dok ne dođeš tamo, ali uvijek se to riješi, bitna je samo komunikacija. Uvijek netko vodi brigu.

A slobodno vrijeme?

Imam nešto slobodnog vremena preko vikenda i najčešće ga provodim s obitelji i prijateljima i uvijek nešto radim oko kuće.

19 svibnja, 2021

Najnovije vijesti

Povećanje sigurnosti i pouzdanosti prijenosne mreže

Projekt s HOPS-om na prijenosnom području Rijeka

Još jedan veliki projekt s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) d.o.o. je u završnoj fazi, a započeo je još 2019-te godine na prijenosnom području Rijeka. HELB je glavni izvođač radova na zamjeni izlaznih rastavljača tipa CBE 110 kV u postrojenjima prijenosnog područja Rijeka. Više

Sa mnom si na sigurnom

Nagrađeni najbolji poznavatelji Zaštite na radu

Povodom Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu u HELB-u je proveden nagradni natječaj među zaposlenicima, koji je trajao od 20. ožujka do 20. travnja. Osnovni cilj ovog natječaja bio je podići sigurnost na radu na višu razinu i poboljšati poslovne rezultate. Ovaj poseban dan HELB je obilježio nagrađivanjem zaposlenika koji svojim radom i ponašanjem promiču rad na siguran način, sprečavaju nezgode i time postaju uzor svima ostalima. Više