DOPRINOS SMANJENJU ENERGETSKOG SIROMAŠTVA

U vodećem međunarodnom časopisu Thermal Science

Stručni rad HELB-ove inženjerke, voditeljice projekata energetske učinkovitosti te stručnjakinje zaštite na radu, Slavice Bardić, bit će objavljen u vodećem stručnom časopisu ”Energija (M51)”, te ujedno i u specijaliziranom broju poznatog međunarodnog časopisa ”Thermal Science”.

Slavičin rad na vrlo aktualnu temu: ”Energetska učinkovitost – Energetsko siromaštvo” bit će predstavljen i na 35. Međunarodnom savjetovanju ENERGETIKA 2020., koje će se održati na Zlatiboru, od 24. do 27. ožujka ove godine.

Siromaštvo je među ključnim problemima današnjice, a jedan od njegovih oblika je energetsko siromaštvo. Predstavlja nesposobnost kućanstava ili pojedinaca da si priušte uporabu energije za osnovne životne potrebe, poput grijanja, hlađenja, kuhanja, pranja i rasvjete. Energetski siromašni ljudi su oni koji žive u neadekvatnim uvjetima ili neefikasnom stanovanju, koriste zastarjele električne uređaje koji nisu energetski učinkoviti, nemaju pristup nekom obliku energije i plaćaju visoku cijenu energije, s malim primanjima.

Procjenjuje se da je više od 50 milijuna kućanstava u Europskoj uniji energetski siromašno. Rješavanje energetskog siromaštva može donijeti višestruku korist vladama i društvu u cjelini: izdvajanje manje novca za zdravlje, smanjenje onečišćenja okoliša, bolji komfor i dobrobit, poboljšani proračuni kućanstava, povećana ekonomska aktivnost i energetska neovisnost. Dostupnost energije omogućava građanima da ispune svoj potencijal, budu zdraviji i zadovoljniji i povećaju socijalnu uključenost.

Upravo ovo savjetovanje doprinosi osvještavanju tih problema, gdje će se, osim ovom temom, baviti i obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije, elektroenergetskom mrežom, energetskom efikasnosti, novim tehnologijama u energetici i slično. Smatra se kako će ENERGETIKA 2020. svojim stručnim rezultatom pridonijeti razvoju struke i energetskog sektora te ostvariti značajan i pozitivan utjecaj.

 

veljača 28, 2020

Najnovije vijesti

I NOVIM LOGOM PROTIV PANDEMIJE

Ostajemo uključeni i držimo razmak

Cijeli se svijet posljednjih tjedana našao u uistinu izazovnoj situaciji uslijed pandemije koronavirusa. HELB je vrlo brzo reagirao na novonastale okolnosti, vodeći prije svega računa o zaštiti i zdravlju svojih zaposlenika, partnera i suradnika. Više

Sponzor na najvećem susretu energetičara u regiji

Doprinos sve snažnijem trendu digitalizacije

Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – HRO CIGRÉ organizirao je 14. savjetovanje o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava koje je ove godine održano u Šibeniku od 10. do 13. studenoga.

Više