Energetske uštede i iznad 50%

80 milijuna eura za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu

U vrijeme energetske krize i velikog rasta cijena, jako je važno poduzeti mjere smanjenja potrošnje energije. Sukladno tome, smanjenje potrošnje energije dovodi do značajnog smanjenja stakleničkih plinova te se na taj način usporavaju klimatske promjene, čijim strahotama svjedočimo svaki dan. Zato ne iznenađuje najava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da će s 80 milijuna eura, financiranih sredstvima Modernizacijskog fonda, poduprijeti poduzetnike.

Zahvaljujući HELB-ovim stručnjacima iz područja energetske učinkovitosti širi se lista postrojenja čije se energetske uštede kreću od 20 do 50%, a u nekim slučajevima i iznad 50%. Radi se o izradi glavnih projekata koji uključuju izračun ušteda energije za više klijenata. Projekti su izrađeni za potrebe natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava u cilju povećanja energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije te povećanja resursne učinkovitosti u proizvodnim poduzećima. Svi projekti su dobili prolaznu ocjenu, a naručitelji su odmah ulagali dodijeljeni novac i vlastita sredstva u realizaciju projekata. U većini slučajeva, izradi projekata prethodili su energetski pregledi velikih poduzeća u organizaciji tvrtke HELB.

Neki od referentnih projekata u zadnjih 6 godina bili su svakako izgradnja sunčane elektrane i zamjena postojeće rasvjete u pogonu za proizvodnju materijala APPLIED CERAMICS d.o.o. s uštedom energije od 24,5%. Zatim povećanje energetske učinkovitosti društva ELEKTRO-KONTAKT d.d. – 27,22%, Aluflexpack Novi d.o.o. – 51,68% i E.G.O. Elektro -komponente d.o.o. – 43,69%, povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnom pogonu BJELIN OTOK d.o.o. – 22,14% i Chromos boje i lakovi d.d.32,25%, te ulaganje u zelene tehnologije i procese poduzeća BJELIN OTOK d.o.o. – 27,27%. Projekti su obuhvaćali različite mjere energetske i resursne učinkovitosti od izgradnje sunčane elektrane, zamjene rasvjete, zamjene proizvodnih strojeva, zamjene kompresora, nabave dodatnih strojeva, zahvata u sustavima grijanja, hlađenja i klimatizacije do nabave modernih sustava za mjerenje potrošnje energije.

7 veljače, 2023

Najnovije vijesti

Moj put u HELB-u skrojen je baš za mene

Kristina Mileta u HELB je došla prije dvije i pol godine, kao mlada i perspektivna inženjerka razvoja, direktno s FER-a. U to kratko vrijeme, iza sebe ima vrlo uspješan projekt za koji vjeruje da će doprinijeti budućnosti energetike i pametnih mreža u Hrvatskoj, te omogućiti smanjenje gubitaka u niskonaponskim mrežama.  Kolege za nju imaju samo riječi hvale. Kažu da je zaljubljenik u tehniku, da je izuzetno angažirana i odgovorna te da je brzo premašila sve što se od nje očekivalo. Evo što ova mlada inženjerka kaže o odjelu razvoja, o prosječnom danu u HELB-u i svim njegovim prednostima i nedostacima. Više

Naj kolege 2022.

HELB nagradio najboljih troje

Izbor za Naj kolege 2022. u HELB-u je održan u veljači, dok su se glasovi zaposlenika prikupljali kroz siječanj za prethodnu godinu. Cilj je ovog izbora istaknuti dobre primjere i podijeliti priče kojima s promiču vrijednosti, poput suradnje zajedništva, iskrenosti, odgovornosti te doprinosa. HELB nastoji prepoznati i nagraditi kolegice i kolege koji su svojim radom, vrijednostima, stručnošću i odnosom prema poslu primjer ostalima, a ujedno je to odličan način da se unutar društva prošire dobre i pozitivne priče. Više

Najbolje od 2022.

U 2022. godini HELB je uspješno završio niz velikih projekata, istovremeno potpisao ugovore za nove, otvorio nova radna mjesta, sudjelovao na sajmovima i konferencijama, pripremao EU projekte, održao predavanja, organizirao team building izbor za Naj kolegu, obilježio Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, te Dan dobrih djela.

Detaljniji uvid u aktivnosti i postignuća HELB u 2022-oj godini, možete pročitati ovdje.