HELB NA HRO CIGRÉ-u

Sponzor 15. Simpozija o vođenju EES-a

U Cavtatu je od 6. do 9. studenog, Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – HRO CIGRÉ, održao 15. Simpozij o vođenju elektroenergetskog sustava.

HELB je sponzorirao simpozij, a ujedno je imao i svoj izložbeni prostor na kojem je predstavljen novi razvojni projekt DINGO. Sustav za optimizaciju gubitaka u naprednim mrežama, privukao je veliko zanimanje i pozitivne reakcije posjetitelja. Mnogi su također zastali na štandu kako bi zaigrali zabavnu igru s ekranom na dodir i uz čašicu razgovora izmijenili iskustva iz protekle godine. Događanje je okupilo velik broj posjetitelja i ovo je bila lijepa prilika za druženje s partnerima i stručnjacima iz energetske branše.

Ovogodišnji Hro Cigre posjetilo je više od 800 profesionalaca i znanstvenika iz elektroenergetske struke, dok je objavljeno 95 stručnih referata. Krovne teme simpozija bile su Zelena energetska tranzicija u EES-u i Intenziviranje digitalizacije EES-a, dok se predavanjima pokušalo odgovoriti na pitanja uzroka naglog i vrlo intenzivnog povećanja cijena svih energenata, kakve su posljedice na gospodarstvo i na provedbu tzv. Zelene tranzicije i koncepta FIT for 55 te može li se i što bi se trebalo napraviti da se takvi događaji ne ponove? Posebice zanimljivo je kakav je utjecaj tih fenomena kao i provedba tzv. Zelene tranzicije na otpornost i fleksibilnost EES-a, jesu li tehnologije obnovljivih izvora energije dovoljne, je li za njih rezervirana energetska budućnost ili je potrebno prihvatiti i ostale raspoložive nisko ugljične tehnologije, primjerice nuklearnu tehnologiju i kako bi se to odrazilo na ukupne troškove, sigurnost i pouzdanost elektroenergetskog sustava?

Nacionalni ogranak HRO CIGRÉ djeluje u Hrvatskoj od 1992. godine. Savjetovanja organizira svake neparne, a simpozije svake parne godine.

23 studenoga, 2022

Najnovije vijesti

Nabavkom nove opreme poboljšana učinkovitost proizvodnje

Modernizacijom unaprijeđen proizvodni proces za serijsku proizvodnju.

Više od 30 godina HELB proizvodi upravljačko-razvodne uređaje u elektroenergetici te je do sada proizvodnja uključivala primarno proizvode krojene po mjeri (eng. tailor made), a zahvaljujući ovom projektu proizvodni pogon je postao bogatiji za novu, vrijednu opremu čime se dodatno unaprjeđuje serijska proizvodnja.

Više

HELB predavanja na HO CIRED-u 2023.

U prvom predavanju ,,Primjena modela Zatvorenog distribucijskog sustava u osiguravanju energetske samodostatnosti poslovnih subjekata”, je vrlo jasno objašnjena prednost HELB-ove usluge OZDS-a, pogotovo za subjekte koji na krovu svog objekta ugrađuju sunčanu elektranu, a proizvedenu električnu energiju žele prodavati korisnicima kojima iznajmljuju svoj poslovni prostor. Više

Na HO CIRED-u s temom racionaliziranja troškova i optimizacije gubitaka

Sponzor 8. Savjetovanja Hrvatskog ogranka međunarodne elektrodistribucijske konferencije

U Trogiru je održano Osmo savjetovanje Hrvatskog ogranka međunarodne elektrodistribucijske konferencije – HO CIRED, od 4. do 6. lipnja. HELB je, po prvi put, sponzorirao savjetovanje te je imao i svoj izložbeni prostor na kojem je predstavljen novi razvojni projekt DINGO. Više