HELB predavanja na HO CIRED-u 2023.

U prvom predavanju ,,Primjena modela Zatvorenog distribucijskog sustava u osiguravanju energetske samodostatnosti poslovnih subjekata”, je vrlo jasno objašnjena prednost HELB-ove usluge OZDS-a, pogotovo za subjekte koji na krovu svog objekta ugrađuju sunčanu elektranu, a proizvedenu električnu energiju žele prodavati korisnicima kojima iznajmljuju svoj poslovni prostor. Time se ostvaruje platforma za transparentnu razmjenu energije te se omogućava racionalizacija troškova energije.

Više na linku.

U drugom predavanju ,,DINGO – Distribution grid optimization pilot projekt u sklopu IRI II KK.01.2.1.02”, su opisani rezultati razvojno-istraživačkog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj pod nazivom Sustav za optimizaciju gubitaka u naprednim mrežama. Projekt ima za cilj razviti sustav za kontinuiranu analizu tehničkih parametara distribucijske mreže, a koji primjenom strojnog učenja procijenjuje i predviđa tehničke i netehničke gubitke mreže. U sklopu projekta su uključene pilot lokacije u DP-u Elektrodalmacija Split i DP Vinkovci gdje su postavljeni mjerno – nadzorni uređaji na ukupno 21 transformatorskoj stanici. Obrađeni su i integrirani geoprostorni podaci, kao i pseudonimizirani podaci s obračunskih mjernih mjesta. Razvijena je platforma DINGO za praćenje mjerenja i rezultata algoritama kroz nekoliko različitih alata za preglede. Moguće je pratiti mjerenja s transformatorskih stanica u gotovo stvarnom vremenu, grafički pregledavati povijesna mjerenja ili pratiti gubitke i rezultate proračuna tokova snaga na geografskim podlogama.

Više na linku.

5 srpnja, 2023

Najnovije vijesti

Godišnji pregled: Po čemu ćemo pamtiti 2023.?

U godini koja je iza nas, HELB je ostvario značajan napredak kroz brojne projekte, kako na terenu tako i u proizvodnom pogonu. Ovaj dinamičan period obilježen je stvaranjem novih referenci diljem svijeta, razvojem inovativnih platformi, potpisivanjem ključnih ugovora, sudjelovanjem na prestižnim sajmovima i konferencijama te otvaranjem novih radnih mjesta. Kroz inovativne projekte, proširenje tržišta, ostvarene suradnje i ulaganja u tehnološki napredak, HELB je nastavio graditi reputaciju u području elektroenergetike.

Za dublji uvid u sve što je obilježilo poslovanje HELB-a tijekom proteklih 12 mjeseci, pozivamo vas da pročitate detaljan pregled aktivnosti u 2023. godini koji možete pronaći ovdje.