IZGRADNJA NAJVEĆEG SVJETSKOG VISOKO TEMPERATURNOG ELEKTROLIZATORA (HTE)

Posljednjih nekoliko mjeseci HELB-ovi inženjeri marljivo su radili na projektiranju, proizvodnji i testiranju ormara za projekt GrlnhY2.0, koji je nedavno pokrenut u čeličani Salzgitter Flachstahl GmbH.

Zajedno s partnerima Sunfire GmbH, Paul Wurth S.A., Tenova SpA, Francuskim istraživačkim centrom CEA i Salzgitter Mannesmann Forschung GmbH, napravljen je najmoćniji svjetski visokotemperaturni elektrolizator (HTE) za energetski učinkovitu proizvodnju vodika. Projekt GrInHy2.0 (zeleni industrijski vodik dobiven parnom elektrolizom) ima ukupni proračun od 5,5 milijuna eura.

HELB-ov dio posla obuhvaćao je projektiranje upravljačkog ormara s PLC-om (programmable logic controller) i razvodnog ormara. Sljedeći korak bila je proizvodnja ormara, ispitivanje, ispitivanje za potrebe tvorničke akvizicije (FAT), te isporuka ormara kompaniji Paul Wurth, gdje će se obaviti montaža i puštanje u pogon. Osam HELB-ovih stručnjaka bilo je uključeno u ovaj projekt. Zanimljiva je činjenica da su zbog pandemije CoViD-19 HELB-ovi inženjeri zajedno s Paulom Wurthom izvršili prvo ikad ispitivanje FAT na daljinu uz pomoć moderne tehnologije.

GrInHy2.0 označava prvu primjenu visokotemperaturnog elektrolizatora s nominalnom snagom od 720 kilovata u industrijskom okruženju. Do kraja 2022. očekuje se da će raditi najmanje 13.000 sati, proizvodeći oko 100 tona vodika visoke čistoće (99,98%). Vodik će se koristiti za procese žarenja u integriranim čeličanama kao zamjena za vodik proizveden iz prirodnog plina.

Europska komisija i njezin plan za kretanje prema konkurentnom gospodarstvu s niskim udjelom ugljika u 2050. postavljaju ciljeve emisije stakleničkih plinova za različite gospodarske sektore. Jedan od glavnih izazova transformacije europskog gospodarstva bit će integracija visoko hlapljivih obnovljivih izvora energije (OIE). Osobito vodik proizveden iz OIE imat će glavni dio u dekarbonizaciji industrije, prometa i energetike – kao skladište sirovina, goriva i / ili energije. Zbog značajnog unosa energije u obliku pare, po mogućnosti iz industrijske otpadne topline, parna elektroliza (StE) koja se temelji na ćelijama za elektrolizu čvrstog oksida (SOEC) postiže izvanrednu električnu učinkovitost do 84% el, LHV. Dakle, StE je vrlo obećavajuća tehnologija za učinkovitiju proizvodnju vodika.

21 srpnja, 2020

Najnovije vijesti

HELB ima puno dragih i dobrih ljudi

Hrvoje Ivaniš u HELB je došao prije 6 godina gdje radi kao Stručni suradnik u nabavi. Mlad, ambiciozan, pedantan, želi puno više i od ljudi i od posla, a ujedno je vrlo kolegijalan i voli pomagati drugima. Kolege za njega kažu da je sjajan momak koji razumije problematiku, želi surađivati, izuzetno angažiran i vrlo točan, te ga ponekad nerviraju nepotrebne sitnice koje ometaju i usporavaju posao. Više

Prvi licencirani OZDS u Hrvatskoj

Operator Zatvorenog Distribucijskog Sustava – nova djelatnost u HELB-u

Zakonom o tržištu električne energije, uvedena je nova energetska djelatnost – Operator Zatvorenog Distribucijskog Sustava (OZDS), kojom će se uspostaviti transparentni odnosi među sudionicima u razmjeni električne energije. Ishođenjem dozvole HELB je postao prvi licencirani OZDS u Republici Hrvatskoj, te nudi kompletne usluge postupka ishođenja statusa ZDS-a, izgradnje i uređenja elektrodistribucijske mreže, priključenja i uspostave obračunskih mjernih mjesta, upravljanja sustavom, isporuke električne energije, kao i očitanja, obračuna i naplate potrošnje električne energije. Više

Uz vrhunske mentore imaš priliku izrasti u prvoklasnog ispitivača

Karlo Lazarin u HELB je došao kao student, a ljubav prema poslu ispitivača i odličan odnos s kolegama tu ga drže više od tri godine.  Za njega bismo mogli reći da je svoju ljubav prema prirodi i svježem zraku dobro uklopio i u privatni i poslovni život. Većinu svojih poslovnih dana provodi na terenu po cijeloj Hrvatskoj dok u slobodno vrijeme uživa u vožnjama motorom i quadom po stazama i šumskim putevima. Stoga smo imali pravu sreću uloviti ga na pola sata da s nama podijeli svoju priču i iskustva. Više