IZGRADNJA NAJVEĆEG SVJETSKOG VISOKO TEMPERATURNOG ELEKTROLIZATORA (HTE)

Posljednjih nekoliko mjeseci HELB-ovi inženjeri marljivo su radili na projektiranju, proizvodnji i testiranju ormara za projekt GrlnhY2.0, koji je nedavno pokrenut u čeličani Salzgitter Flachstahl GmbH.

Zajedno s partnerima Sunfire GmbH, Paul Wurth S.A., Tenova SpA, Francuskim istraživačkim centrom CEA i Salzgitter Mannesmann Forschung GmbH, napravljen je najmoćniji svjetski visokotemperaturni elektrolizator (HTE) za energetski učinkovitu proizvodnju vodika. Projekt GrInHy2.0 (zeleni industrijski vodik dobiven parnom elektrolizom) ima ukupni proračun od 5,5 milijuna eura.

HELB-ov dio posla obuhvaćao je projektiranje upravljačkog ormara s PLC-om (programmable logic controller) i razvodnog ormara. Sljedeći korak bila je proizvodnja ormara, ispitivanje, ispitivanje za potrebe tvorničke akvizicije (FAT), te isporuka ormara kompaniji Paul Wurth, gdje će se obaviti montaža i puštanje u pogon. Osam HELB-ovih stručnjaka bilo je uključeno u ovaj projekt. Zanimljiva je činjenica da su zbog pandemije CoViD-19 HELB-ovi inženjeri zajedno s Paulom Wurthom izvršili prvo ikad ispitivanje FAT na daljinu uz pomoć moderne tehnologije.

GrInHy2.0 označava prvu primjenu visokotemperaturnog elektrolizatora s nominalnom snagom od 720 kilovata u industrijskom okruženju. Do kraja 2022. očekuje se da će raditi najmanje 13.000 sati, proizvodeći oko 100 tona vodika visoke čistoće (99,98%). Vodik će se koristiti za procese žarenja u integriranim čeličanama kao zamjena za vodik proizveden iz prirodnog plina.

Europska komisija i njezin plan za kretanje prema konkurentnom gospodarstvu s niskim udjelom ugljika u 2050. postavljaju ciljeve emisije stakleničkih plinova za različite gospodarske sektore. Jedan od glavnih izazova transformacije europskog gospodarstva bit će integracija visoko hlapljivih obnovljivih izvora energije (OIE). Osobito vodik proizveden iz OIE imat će glavni dio u dekarbonizaciji industrije, prometa i energetike – kao skladište sirovina, goriva i / ili energije. Zbog značajnog unosa energije u obliku pare, po mogućnosti iz industrijske otpadne topline, parna elektroliza (StE) koja se temelji na ćelijama za elektrolizu čvrstog oksida (SOEC) postiže izvanrednu električnu učinkovitost do 84% el, LHV. Dakle, StE je vrlo obećavajuća tehnologija za učinkovitiju proizvodnju vodika.

21 srpnja, 2020

Najnovije vijesti

Najupečatljivije u 2021.

Još jedna godina koju je obilježila pandemija, puna neizvjesnosti, neostvarenih ugovaranja, poteškoća u dobavi roba i usluga, provođenja mjera zaštite od zaraze, oboljenja kolega pa i do bolnih gubitaka naših prijatelja i članova obitelji. No, kao i proteklih 30 godina, HELB se vodio svojim najvećim vrijednostima – suradnja, zajedništvo, povjerenje te briga za drugoga. Više

Novi Zakon uvodi inovativne energetske djelatnosti

HELB postaje OZDS – Operator Zatvorenog Distribucijskog Sustava u RH

U energetskom sustavu trenutno se događaju korjenite promjene s ciljem njegove dekarbonizacije koje donose nove mogućnosti i izazove svim sudionicima na tržištu električne energije. Više

Grana energetike s puno prostora za specijalizaciju i usavršavanje

Nenad Vraneš u HELB je došao prije tri godine i odmah krenuo u razvijanje novog odjela. Na prvu jako ozbiljan, pomalo strog, ali iza tog se krije veliko iskustvo, znanje, pedantnost i velika želja da s kolegama obavlja odličan i hvale vrijedan posao. Vrana je vrhunski majstor o čijem se poslu i uspjehu priča i van HELB-a. Kolege za njega kažu da je pošten i korektan poslovođa, stoji iza svog rada i kolega te je uvijek voljan pokazati i podučavati mlade kolege, kako bi krajnji proizvod bio što kvalitetniji.  Više