Postrojenje za proizvodnju propilena visoke čistoće

Radovi izvođeni prema najvišim HSE standardima

Projekt u Rafineriji nafte u Rijeci započet u veljači 2019-te godine, upravo je ušao u završnu fazu. Novi pogon Propan propilen spliter omogućava rafineriji širenje lepeze proizvoda čime ona podiže razinu svoje konkurentnosti. Novoizgrađenim postrojenjem, rafinerija će proizvoditi novi vrijedan proizvod, propilen visoke čistoće koji se koristi kao poluproizvod u petrokemijskoj industriji. Ovaj opsežan pothvat predstavio je izazov usklađivanja elektromontažnih radova s ostalim strukama uključenim u proces, poput građevine, strojarstva i sličnih. Naručitelj je IVICOM Consulting d.o.o., a najveći naglasak stavljen je na sigurnost ljudi, te su se radovi izvodili po najvišim HSE standardima.

HELB-ov opis posla obuhvaća rekonstrukciju trafostanica TS 312 i TS 306, izgradnju novih trafostanica TS 391 i TS 207, izradu elektroenergetskih instalacija procesnih prostora, te ispitivanje i sudjelovanje pri puštanju u pogon. Na trafostanici TS 312 rekonstrukcija je obuhvaćala tri 6,3 kV ćelije u sklopu kojih je zamijenjena sva primarna i sekundarna oprema, parametrirani su zaštitni releji, te je obavljeno ispitivanje i sudjelovanje pri puštanju u pogon. Na podstanici 391 je ugrađen energetski transformator, glavni niskonaponski razvod, MCC i frekventni pretvarač za pogon kompresora velike snage. Parametrirane su motorske zaštite, te je također obavljeno ispitivanje i sudjelovalo se pri puštanju u rad. Na TS 207, najvećem elektroenergetskom objektu u sklopu izgradnje pogona Propan propilen spliter, ugrađeno je srednjenaponsko postrojenje, energetski transformator, NN razvodni ormari, također je napravljeno i ispitivanje. Osim toga izrađene su elektroenergetske instalacije, poput kabelskih trasa, elektromotornih pogona, rasvjete i napajanja raznih procesnih uređaja.

Kroz cijelo vrijeme trajanja projekta, znači kroz dvije godine, bilo je angažirano minimalno pet HELB-ovih stručnjaka, dok je u intenzivnim fazama na samom gradilištu bilo angažirano i više od 40 djelatnika.

11 veljače, 2021

Najnovije vijesti

”HELB je u hrvatskoj energetici pri samom vrhu”

Voditelj Tehničkog ureda, Dejan Grdenić, veliki je zaljubljenik u energetiku i projektiranje. Prije pet godina priključuje se HELB-u gdje počinje raditi ispitivanje relejne zaštite, konfiguriranje releja, te razne elaborate, a potom i projektiranje. Njegov vedri duh, pozitivnost i smisao za humor, razveseli svakog sugovornika, a znanje i stručnost pomaže pri svakom problemu.

Unatoč popunjenom rasporedu, uvijek je spreman pomoći kolegama, a voli im se pridružiti i u opuštenom razgovoru uz šalicu kave. Više

2020. – Najizazovnija godina

Cijeli svijet u protekloj godini našao se u uistinu izazovnoj situaciji uslijed pandemije koronavirusa. Unatoč tome, upravo je prošla godina bila godina suradnje i zajedništva na svim razinama.

Više