Proširena stvarnost za nadzor sustava zaštite u transformatorskim stanicama

Diplomski rad na tragu aktualnih trendova

‘’Primjena proširene stvarnosti za nadzor sustava zaštite’’ je još jedan diplomski radi u trendu aktualnih promjena kroz koju prolaze elektroenergetski sustavi. Rad kolege Marka Cmuka je imao za cilj istražiti mogućnosti i potencijale primjene naprednih metoda vizualizacije prikupljenih mjerenja i podataka unutar transformatorskih stanica, koristeći nove tehnologije poput tehnologije proširene stvarnosti (AR).

Istraživanje se temelji na izradi programa za prikupljanje podatka s inteligentnog elektroničkog uređaja (numeričkog zaštitnog releja) prema IEC 61850, te njihove vizualizacije u okruženju proširene stvarnosti. Komunikacija između releja i računala se temelji na klijent/poslužitelj modelu, a prikupljeni podaci se spremaju u standardizirani oblik te se kasnije obrađuju i prikazuju u obliku HTML stranice kojoj je moguće pristupiti s računala , naočala za proširenu stvarnost i pametnog telefona. Iako je ovo tek prvi korak prema razvoju gotovih rješenja, primjena proširene stvarnosti itekako odgovara na rastući . AR naočale će u budućnosti postati dio standardne opreme svakog stručnjaka koji će se, pri nailasku na prepreku na terenu,, imati pristup svim relevantnim procesnim podacima prostorno smještenim u vidno poje, što će u velikoj mjeri olakšati rješavanje tehničkih problema.

Podsjećamo Marko je u HELB došao kao student gdje je proveo temeljna istraživanja za svoj diplomski rad, a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je upravo stekao titulu magistara struke. Na pitanje zašto je baš odabrao HELB za svoju praksu Marko odgovara: ,,Prednosti rada u HELB-u su mnogobrojne, od opuštene i prijateljske radne atmosfere do mogućnosti usavršavanja stručnih znanja. U HELB-u sam naučio mnogo novih stvari, proširio svoje vidike, doživio mnoge lijepe trenutke i pripremio se za rad u profesionalnom okruženju.”

kolovoz 26, 2019

Najnovije vijesti

DOPRINOS SMANJENJU ENERGETSKOG SIROMAŠTVA

U vodećem međunarodnom časopisu Thermal Science

Stručni rad HELB-ove inženjerke, voditeljice projekata energetske učinkovitosti te stručnjakinje zaštite na radu, Slavice Bardić, bit će objavljen u vodećem stručnom časopisu ”Energija (M51)”, te ujedno i u specijaliziranom broju poznatog međunarodnog časopisa ”Thermal Science”. Više

Sponzor na najvećem susretu energetičara u regiji

Doprinos sve snažnijem trendu digitalizacije

Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – HRO CIGRÉ organizirao je 14. savjetovanje o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava koje je ove godine održano u Šibeniku od 10. do 13. studenoga.

Više