Završen najkompleksniji inovacijsko razvojni projekt u povijesti HELB-a

Sustav za optimizaciju gubitaka traži mjesto na EU tržištu

Jasno je kako su inovacijsko razvojni projekti jedan od najboljih načina povećanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Ipak, ne treba zanemariti ni činjenicu da je upravo to za poduzetnike jedna od najkompleksnijih vrsta projekata.

Jedan takav projekt nedavno je završio i naš razvojni tim. Riječ je o projektu pod nazivom Sustav za optimizaciju gubitaka u naprednim mrežama koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji je trajao tri godine.

U suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva – FER, HEP-ODS-om i Sedam IT-em je razvijen sustav za kontinuiranu analizu tehničkih parametara distribucijske mreže, a koji primjenom strojnog učenja procjenjuje i predviđa tehničke i netehničke gubitke mreže.

„Naša suradnja i tok znanja između partnera je neprocjenjiv benefit“, govori nam Kristina Mileta, razvojna inženjerka i voditeljica projekta.

Za potrebe projekta, podaci su prikupljani na pilot lokacijama u DP-u Elektrodalmacija Split i DP Vinkovci gdje su postavljeni mjerno – nadzorni uređaji na ukupno 21 transformatorskoj stanici. Obrađeni su i integrirani geoprostorni podaci, kao i pseudonimizirani podaci s obračunskih mjernih mjesta. Naravno, timovi su se pritom susreli i s brojnim izazovima.

„Najznačajniji izazov je bio riješiti tehničke prepreke za koje nitko nije znao da uopće postoje. Naravno, ne treba zanemariti i sveobuhvatni izazov automatizirane obrade velike količine nesavršenih podataka“, objašnjava Mileta.

Razvijena platforma DINGO analizira raspoložive podatke, provodi proračune tokova snaga, detektira, klasificira i lokalizira tehničke i netehničke gubitke te predviđa gubitke dan unaprijed. U gotovo stvarnom vremenu prate se mjerenja na razini pojedinih izvoda transformatorske stanice, a koja omogućuju i uspostavu alarmnog sustava.
Ova platforma omogućuje funkcionalnosti poput planiranja nabave gubitaka, dojavu kvarova na transformatorskim stanicama, detektiranje optimizacijskih mogućnosti na transformatorima u svrhu minimiziranja gubitaka i još velik broj funkcionalnosti za razvoj naprednih mreža. No, iako je projekt službeno priveden kraju, postoje brojni planovi za njegovu buduću implementaciju u postojeći sustav.

„Dugoročni cilj nam je od hrpetine tehničkih dokumentacija i mjerenja od milijuna korisnika dobiti sustav koji će jednostavno pružati sve informacije potrebne za sigurnu opskrbu volatilnom energijom“, objašnjava Mileta te dodaje: „Idući korak je prepoznati potrebe međunarodne zajednice i izaći na europsko tržište“.

Iako je riječ o dugoročnom procesu koji sa sobom donosi brojne izazove, DINGO već sada daje uvid u stvarno stanje niskonaponske mreže što omogućuje ciljane projekte tamo gdje postoji prioritetna potreba.
Zato se vjeruje da će ovaj projekt doprinijeti budućnosti energetike i pametnih mreža kako u Hrvatskoj, tako i u EU, te omogućiti smanjenje gubitaka u niskonaponskim mrežama.

8 siječnja, 2024

Najnovije vijesti