Izazovan projekt s kineskim gigantom

Naziv projekta: Terminal za rasute terete u Luci Ploče

Investitor: LUKA PLOČE d.d.

Glavni izvođač radova: CNBM International Engineering Co, Ltd of China

Podizvođači:
IVICOM CONSULTING d.o.o.
ISKRAEMECO d.o.o.,
HELB d.o.o.

Godina izvedbe: 2018.

Lokacija: Ploče, Hrvatska

HELB je u travnju 2018. godine počeo raditi na projektu na novom terminalu za rasute terete u Luci Ploče. Razmjenom znanja, iskustava i ideja djelatnika HELB-a s projektantima i projektnim inženjerima Ivicom Consultinga i Iskraemeca uspješno su savladani brojni izazovi u procesu izvođenja radova.

Opsežni poslovi na novom terminalu

Opseg HELB-ova posla uključivao je montažu, ispitivanje i puštanje u rad sustava pokretnih traka te presipnih stanica na novom terminalu za rasute terete na jadranskom jugu. To postrojenje omogućuje iskrcaj i prijenos metalurškog ugljena i željezne rude iz broda na prostor za skladištenje te transport prema stanici za ukrcaj materijala u željezničke vagone. Kapacitet iskrcavanja materijala iz brodova iznosi 2000 t/h, a maksimalan kapacitet ukrcavanja u željezničke vagone je 2000 t/h za ugljen te 2400 t/h za željeznu rudu.

Tijekom projekta pojavili su se i specifični izazovi. Naime, trake za prijenos tereta zahtijevale su visinske radove, pri čemu su se kabeli dužine stotinjak metara morali postavljati na visini od 3 do 4 metra, a pri izvedbi kabelskih polica često su se pojavljivali zahtjevni prijelazi. No, HELB je i tome uspješno doskočio, potvrdivši još jednom svoj potencijal.

CNBM među 500 najvećih

Zanimljivo je da je glavni izvođač radova, kineski CNBM International Engineering, uvršten među 500 najvećih svjetskih poduzeća, što projektu daje dodatnu važnost. HELB je u posljednjih desetak godina u suradnji s partnerskim izvođačima izveo više rekonstrukcija trafostanica i rasklopišta u sklopu projekata u Luci Ploče.

Maja Lotrič, Chief Technical Officer, ISKRAEMECO d.d.

„Profesionalan tim koji je realizirao projekt prema svim propisanim tehničkim i sigurnosnim standardima. U sklopu specifičnih visinskih radova i zahtjevnih prijelaza sustava pokretnih traka, djelatnici su pokazali izrazitu stručnost i kvalitetu. Predan angažman, fleksibilnost i usmjerenost prema našim zahtjevima rezultirao je pružanjem sveobuhvatnih rješenja u suradnji s drugim uključenim partnerima.“

kolovoz 26, 2019

Najnovije studije

Vizija zelenog planeta i izvrsnog inženjeringa

Walney Extension, gigantski projekt danskog Ørsteda, najveća je vjetroelektrana na svijetu ukupnog kapaciteta 660 MW. Vjetropark obuhvaća 90 turbina Siemensa i Vestasa instalirane snage 7 MW i 8 MW s visinom od 190 i 222 metra koje su postavljene na području od 145 km2 u Irskome moru. Više

U ekstremnim uvjetima radovi završeni prije roka

Iz HELB-ove dugogodišnje suradnje s Croscom izdvaja se projekt vinterizacije bušećeg postrojenja E401 u okolici grada Harkiva u Ukrajini. Ekstremni uvjeti rada, niske temperature, vjetar i oborine bili su otežavajuća okolnost, ali sve su prepreke svladane i radovi zaključeni prije roka, a djelatnici su pokazali osobitu stručnost i sposobnost brze prilagodbe. Više

Napredni data centri za moderno doba

U sklopu partnerstva s tvrtkom Vertiv, HELB je potvrdio svoju stručnost i na globalnom tržištu data centara. Vertiv je globalni integrator data centara koji zapošljava 20.000 ljudi. Ta kompanija dizajnira, gradi i servisira ključnu infrastrukturu koja omogućuje vitalne aplikacije za data centre, komunikacijske mreže te komercijalne i industrijske objekte.

Više