Izvrstan inženjering kao poveznica različitih disciplina

Naziv projekta: Geotermalna elektrana Velika 1

Investitor: MB Holding

Naručitelj: Siemens (Geoen)

Izvođači radova:
HELB – kompletni elektrotehnički radovi (za Siemens)
Siemens – isporuka robe i projekt menadžment
Đuro Đaković – strojarski i građevinski dio

Godina izvedbe: 2018.

Lokacija: Velika Ciglena, okolica Bjelovara, Hrvatska

Velika 1 u okolici Bjelovara najveća je europska ORC geotermalna elektrana bruto snage 16,5 MW. Elektrana koristi najtopliji geotermalni izvor u regiji (175°C) a dubina utisnih i iscrpnih bušotina kreće se u rasponu od 2.800 m do 4.700 m.

Tehnička kompleksnost i izazovi

HELB-ovi izvrsni inženjeri samostalno su izveli cjelokupan reinženjering posla i preprojektiranje tehničke dokumentacije. HELB se tako istaknuo kao kompletan izvođač elektrotehničkih radova te je samostalnom realizacijom ubrzao cijeli projekt. Raspon radova u sklopu elektrifikacije bio je od instalacije SN postrojenja elektrane, instrumentacije prema SCADA sustavu, funkcionalnih i specijalističkih ispitivanja, primarnih ispitivanja generatora i ispitivanja zaštite pa sve do puštanja u pogon. Tim aktivnostima djelatnici HELB-a bili su poveznica između različitih segmenata: energetskog, instrumentacijskog i strojarskog.

Istodobno obavljanje strojarskih, građevinskih i elektrotehničkih radova dodatno je povećalo tehničku kompleksnost projekta. Koordinacija velikog broja zahtjeva iznjedrila je izazov formiranja multidisciplinarnog tima: od voditelja projekta i projektanata koji su dodatno razradili izvedbenu dokumentaciju, do tima koji je izradio NN ormare u HELB-ovu proizvodnom pogonu i voditelja elektromontažnih radova na gradilištu.

Kvalitetom do novih projekata

HELB je jedna od rijetkih tvrtki koja je taj dijapazon aktivnosti mogla samostalno preuzeti, vodeći računa o striktnom vremenskom okviru. Angažman na projektu trajao je okvirno godinu dana, s tim da su strojarski i građevinski radovi trajali i dulje. Pokazanom kvalitetom na ovom postrojenju zadobiveno je znatno povjerenje talijanskog poduzeća Turboden, iz čega su se, među ostalim, rodili novi projekti u SAD-u, Grčkoj, Njemačkoj…

Dragutin Domitrović, grad. petrol. eng., direktor, MB Geothermal

„HELB je u gradnju najveće ORC geotermalne elektrane u Europi bio vrlo aktivno uključen od samoga početka projekta. Suradnja između GEOEN-a i HELB-a bila je uistinu primjerena na svim razinama: od montera i poslovođa do ispitivača i Uprave. Ističem izvrsnu komunikaciju, dobar odnos prema nama kao kupcu, a zadovoljni smo i cjelokupnim načinom rada. HELB-ovi zaposlenici nisu samo odradili ono što je bilo ugovoreno, nego su surađivali sa svim dionicima projekta u interesu brzog i djelotvornog dovršenja projekta, nudeći korisna i praktična projektna rješenja uz poštivanje rokova te potičući ostale sudionike na sličan dinamičan i proaktivan pristup.

Kao predstavnik investitora na ovom projektu mogu sa zadovoljstvom potvrditi da su kolege iz HELB-a svojim radom uistinu u djelo proveli kompanijsku misiju prema kojoj su kvalitetan “inženjering-tim temeljen na iskustvu, izvrsnosti i partnerstvu koji daje rješenja iznad očekivanja”.

kolovoz 26, 2019

Najnovije studije

Vizija zelenog planeta i izvrsnog inženjeringa

Walney Extension, gigantski projekt danskog Ørsteda, najveća je vjetroelektrana na svijetu ukupnog kapaciteta 660 MW. Vjetropark obuhvaća 90 turbina Siemensa i Vestasa instalirane snage 7 MW i 8 MW s visinom od 190 i 222 metra koje su postavljene na području od 145 km2 u Irskome moru. Više

U ekstremnim uvjetima radovi završeni prije roka

Iz HELB-ove dugogodišnje suradnje s Croscom izdvaja se projekt vinterizacije bušećeg postrojenja E401 u okolici grada Harkiva u Ukrajini. Ekstremni uvjeti rada, niske temperature, vjetar i oborine bili su otežavajuća okolnost, ali sve su prepreke svladane i radovi zaključeni prije roka, a djelatnici su pokazali osobitu stručnost i sposobnost brze prilagodbe. Više

Napredni data centri za moderno doba

U sklopu partnerstva s tvrtkom Vertiv, HELB je potvrdio svoju stručnost i na globalnom tržištu data centara. Vertiv je globalni integrator data centara koji zapošljava 20.000 ljudi. Ta kompanija dizajnira, gradi i servisira ključnu infrastrukturu koja omogućuje vitalne aplikacije za data centre, komunikacijske mreže te komercijalne i industrijske objekte.

Više