U ekstremnim uvjetima radovi završeni prije roka

Naziv projekta: Crosco Ukrajina

Investitor: Crosco

Glavni izvođač radova: HELB

Godina izvedbe: 2018.

Lokacija: Okolica Harkiva, Ukrajina

Iz HELB-ove dugogodišnje suradnje s Croscom izdvaja se projekt vinterizacije bušećeg postrojenja E401 u okolici grada Harkiva u Ukrajini. Ekstremni uvjeti rada, niske temperature, vjetar i oborine bili su otežavajuća okolnost, ali sve su prepreke svladane i radovi zaključeni prije roka, a djelatnici su pokazali osobitu stručnost i sposobnost brze prilagodbe. Dodatni izazov bio je nabava specijalističke opreme koju je u kratkom roku trebalo dopremiti iz različitih krajeva svijeta, ali u konačnici je uspješno pribavljena, i to od renomiranih svjetskih proizvođača.

Projekt je uključivao izradu elektroenergetskog i upravljačkog sustava za grijanje i ventilaciju kompletne bušeće garniture. Riječ je o zatvorenom tipu prostora pod šatorima, od kojih su neki klasificirani kao prostori ugroženi eksplozivnom atmosferom, tzv. ex prostori.

Složeni poslovi vinterizacije

U prostorima takvog tipa trebala je biti osigurana predventilacija prije samoga grijanja kako bi se umanjila mogućnost pojave eksplozivne atmosfere. Oprema je uključivala uljne puhače i električne grijalice, a u sklopu vinterizacije izvršena je i zaštita cjevovoda od smrzavanja. Kompletno predfabriciranje odrađeno je u HELB-ovu proizvodnom pogonu u Božjakovini, gdje je izrađeno MCC postrojenje (Motor Control Centar) koje napaja sustav grijanja i ventilacije. Nakon transporta u Ukrajinu, uslijedili su HELB-ovi elektromontažni radovi na terenu, a odrađeni su i strojarski radovi na sustavima ventilacije i grijanja.

Na samom terenu krojili su se distribucijski zračni kanali te nosači za grijalice. Kad je objekt preseljen na zadanu lokaciju, Croscovi partneri montirali su šator. Na vinterizaciji je sudjelovalo osam ljudi iz HELB-a, a pedesetak Croscovih djelatnika paralelno je radilo na objektu.

Branko Kos, MEE, PMP, Voditelj tima za elektroodržavanje, CROSCO d.o.o.

„Crosco, naftni servisi, d.o.o. uspješno već godinama surađuje s tvrtkom HELB na raznim projektima. Tijekom realizacije vinterizacije bušećeg postrojenja Emsco-401 u Ukrajini, ugovorena oprema je pravodobno isporučena, a svi radovi izvedeni  prema traženim standardima, usprkos teškim vremenskim uvjetima. Unatoč preseljenju postrojenja na drugu lokaciju bušenja, radovi su, zahvaljujući dobroj koordinaciji Crosca i HELB-a koji je prilagodio broj potrebnih stručnjaka i dinamiku radova, izvedeni bez kašnjenja i zastoja.“

26 kolovoza, 2019

Najnovije studije

POUZDAN PARTNER OD EUROPE I AFRIKE DO AMERIKA I AZIJE

Djelatnost tvornica energetskih transformatora uključuje prodaju, razvoj, projektiranje, proizvodnju, ispitivanje i servisiranje energetskih transformatora. Očekivanja kupaca iz te branše nalažu proizvode konzistentno visoke kvalitete, a što treba garantirati ekonomičan, pouzdan i dugotrajan radni vijek. U tom osiguranju zadovoljstva krajnjeg kupca i HELB je sudjelovao u važnoj fazi cjelokupnog procesa, a to je montaža samog energetskog transformatora na terenu. Tako je HELB već gotovo 15 godina, pouzdan partner za montažu energetskih transformatora, ali je također i proizvođač upravljačkih ormara za iste. Više

Vizija zelenog planeta i izvrsnog inženjeringa

Walney Extension, gigantski projekt danskog Ørsteda, najveća je vjetroelektrana na svijetu ukupnog kapaciteta 660 MW. Vjetropark obuhvaća 90 turbina Siemensa i Vestasa instalirane snage 7 MW i 8 MW s visinom od 190 i 222 metra koje su postavljene na području od 145 km2 u Irskome moru. Više

Napredni data centri za moderno doba

U sklopu partnerstva s tvrtkom Vertiv, HELB je potvrdio svoju stručnost i na globalnom tržištu data centara. Vertiv je globalni integrator data centara koji zapošljava 20.000 ljudi. Ta kompanija dizajnira, gradi i servisira ključnu infrastrukturu koja omogućuje vitalne aplikacije za data centre, komunikacijske mreže te komercijalne i industrijske objekte.

Više