Vizija zelenog planeta i izvrsnog inženjeringa

Naziv projekta: Onshore/Offshore postrojenje 400, 220, 34 kV za priključak vjetroelektrane

Investitor: DONG Energy (sadašnji Orsted)

Izvođač: Pro Integris za DONG Energy

Podizvođač: HELB d.o.o. za Pro Integris

Godina izvedbe: 2016.

Lokacija:
Izgradnja platformi – Hoboken Yard (Antwerpen, Belgija)
Isporuka – Irsko more

Walney Extension, gigantski projekt danskog Ørsteda, najveća je vjetroelektrana na svijetu ukupnog kapaciteta 660 MW. Vjetropark obuhvaća 90 turbina Siemensa i Vestasa instalirane snage 7 MW i 8 MW s visinom od 190 i 222 metra koje su postavljene na području od 145 km2 u Irskome moru. Na prostoru veličine 20.000 nogometnih igrališta godišnje se proizvede energije za opskrbu gotovo 600.000 kućanstava, uz otvaranje 250 novih radnih mjesta. HELB-ov vrijedan tim inženjera odigrao je važnu ulogu u tom velikom projektu, radeći na ispitivanju offshore trafostanice vjetroparka.

Važan dio iznimnog projekta

Ispitivanjem različitih dijelova postrojenja izvedena je integracija svih sustava u jednu funkcionalnu cjelinu, a poslovi su, među ostalim, uključivali ispitivanja rasklopnih postrojenja, zaštitnih panela, mjernih i strujnih transformatora na 220 kV te sučelja između upravljačkih i zaštitnih ormara. HELB je ponosan što omogućava dostupnost električne energije i generacijama koje dolaze, a ovaj projekt je dokaz kako veliku pozornost pridajemo i ekologiji, pogotovo u svjetlu činjenice da je Walney golema investicija u obnovljive izvore energije.

Revolucija obnovljivih izvora energije

Platforme na kojima su smještene trafostanice vjetroparka primarno su proizvedene u Antwerpenu u Belgiji (Hoboken Yard), a nakon izvršenih ispitivanja otpremljene su splavom u Irsko more. Ovaj gigantski projekt rekordnog kapaciteta završen je u planiranom roku i unutar postavljenog budžeta u lipnju 2018. godine. HELB-ov angažman na vjetroelektrani, projektu koji je prava revolucija obnovljivih izvora energije, trajao je sedam mjeseci.

Damir Poljak, dipl. ing. el., direktor, Pro Integris d.o.o.

,,U razdoblju od 2016. do 2019. godine surađivali smo s tvrtkom HELB na četiri velika projekta za offshore vjetroelektrane: od radova u brodogradilištu (Belgija, Danska), do radova na onshore trafostanicama i offshore platformama (Velika Britanija, Sjeverno i Irsko more). Kolege iz HELB-a izvrsno su se uklopili u tim inženjera iz drugih tvrtki uključenih u projekte. Pokazali su stručnost, marljivost i veliku posvećenost ispunjenju zadanih ciljeva, kao i snalažljivost, kada je bilo potrebno. Posebno bismo naglasili fleksibilnost i susretljivost, kako inženjera na terenu, tako i rukovodstva tvrtke. U HELB-u smo našli pouzdanog i kvalitetnog partnera za suradnju, ne samo na poslovima gradnje vjetroparkova, nego i u drugim projektima u elektroenergetici.’’

kolovoz 26, 2019

Najnovije studije

U ekstremnim uvjetima radovi završeni prije roka

Iz HELB-ove dugogodišnje suradnje s Croscom izdvaja se projekt vinterizacije bušećeg postrojenja E401 u okolici grada Harkiva u Ukrajini. Ekstremni uvjeti rada, niske temperature, vjetar i oborine bili su otežavajuća okolnost, ali sve su prepreke svladane i radovi zaključeni prije roka, a djelatnici su pokazali osobitu stručnost i sposobnost brze prilagodbe. Više

Napredni data centri za moderno doba

U sklopu partnerstva s tvrtkom Vertiv, HELB je potvrdio svoju stručnost i na globalnom tržištu data centara. Vertiv je globalni integrator data centara koji zapošljava 20.000 ljudi. Ta kompanija dizajnira, gradi i servisira ključnu infrastrukturu koja omogućuje vitalne aplikacije za data centre, komunikacijske mreže te komercijalne i industrijske objekte.

Više

Izazovan projekt s kineskim gigantom

HELB je u travnju 2018. godine počeo raditi na projektu na novom terminalu za rasute terete u Luci Ploče. Razmjenom znanja, iskustava i ideja djelatnika HELB-a s projektantima i projektnim inženjerima Ivicom Consultinga i Iskraemeca uspješno su savladani brojni izazovi u procesu izvođenja radova.

Više