Program za istraživanje i razvoj – IRCRO

U sklopu programa  „PROGRAM ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ – IRCRO“ HELB d.o.o. je proveo projekt „Napredni sustavi za upravljanje procesom bušenja u sklopu postrojenja za istraživanje ugljikovodika“, za koji je odobreno sufinanciranje HAMAG-BICRO-a, pod oznakom projekta IR_2015_48.

U sklopu projekta razvijeni su sustavi automatizacije bušaćih postrojenja za istraživanje ugljikovodika, koji uključuju sustav aktivnog prigušenja torzijskih vibracija, sustav automatskog bušenja i sustav koordinacije isplačnih crpki s ciljem minimiziranja tlačnih udara u isplačnom sustavu. Pritom sustav aktivnog prigušenja torzijskih vibracija može biti zasnovan na standardnom proporcionalno-integrirajućem (PI) regulatoru brzine vrtnje prepodešenom s obzirom na rezonancijsku frekvenciju vibracija alata, odnosno na PI regulatoru podešenom prema tvorničkim postavkama i proširenim s vanjskim sustavom aktivnog prigušenja temeljenom na povratnoj vezi po momentu torzije bušaćeg niza. Oba sustava aktivnog prigušenja vibracija mogu se lako integrirati sa sustavom za detekciju zaglava alata i sigurno otpuštanje torzijske napetosti bušaćeg niza. Sustav automatskog bušača temeljen na PI regulatoru sile nasjeda (WoB) alata objedinjuje funkcionalnost preciznog reguliranja sile nasjeda s ograničenjem brzine prodiranja (RoP), te je karakteriziran jednostavnošću implementacije i mogućnošću nadogradnje s dodatno razvijenim sustavom za ograničenje torzijske napetosti bušaćeg niza kondicioniranjem reference sile nasjeda koji zadaje operater. Razvijeni sustav koordinacije isplačnih crpki na jednostavan način sinkronizira rad crpki i postiže ujednačene fazne pomake radilica, a čime se ublažavaju tlačni udari u sustavu isplake.

Projekt je proveden u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji je izradio modele unaprjeđenih modula sustava koji smanjuju hardverske zahtjeve i konačnu cijenu proizvoda, što će doprinijeti tržišnoj konkurentnosti proizvoda.

 

Naziv projekta: Napredni sustavi za upravljanje procesom bušenja u sklopu postrojenja za istraživanje ugljikovodika,

Ime korisnika: HELB d.o.o.

Ukupni iznos projekta: 737.479 kn

Ukupni iznos sufinanciranja: 368.740 kn

Trajanje projekta: 24 mjeseci

Pogledati više na www.hamagbicro.hr